RBS en Lloyds in private equity

De twee grote banken die in handen zijn van de Britse overheid zouden wel eens van gedaante kunnen verwisselen. Royal Bank of Scotland (RBS) en Lloyds kunnen uitgroeien tot de grootste private-equityfirma’s van het land.

De twee kredietverleners, die samen ongeveer 50 procent van de binnenlandse markt beheersen, blijven een bepaald soort aandelentransacties naar zich toetrekken. De afgelopen dagen ruilde Lloyds voor zo’n 600 miljoen pond aan leningen aan Admiral Taverns (horeca) in voor een belang van 50 procen in dit concern. Het ongewenste aandelenbezit vormt een uitbreiding van een verzameling belangen die werd opgebouwd toen de kredietmarkten nog bloeiden. Vooral HBOS, dat nu onderdeel is van Lloyds, legde een voorkeur aan de dag voor leningen die konden worden omgezet in aandelenpakketten.

Voor banken is het gebruikelijk om zo snel mogelijk weer van hun aandelenbezit af te komen, zelfs als dat een verlies oplevert. Ditmaal zijn er echter drie redenen om daar nog even mee te wachten. De eerste is de omvang van de verliezen – 12 procent van de 116 miljard pond aan bedrijfskredieten die HBOS heeft uitstaan, kende in 2008 betalingsproblemen. De tweede is dat de banken op dit moment niet onder druk staan – de verliezen van RBS worden afgeroomd door de staat, en Lloyds heeft genoeg particulier kapitaal binnengehaald om de verliezen, die vermoedelijk hun piek hebben bereikt, te kunnen overleven.

De derde en laatste reden is dat er misschien een slimmere oplossing voorhanden is. Private-equityfirma’s, huizenbouwers en grote vastgoedbedrijven hebben onlangs met de twee banken vergaderd over de mogelijkheid om joint ventures op te zetten.

Eén optie voor Lloyds zou kunnen zijn dat de bank al haar pubactiviteiten consolideert en een belang van 20 procent aan een bedrijvenopkoper verkoopt. In ruil daarvoor zou de bank geld krijgen om de activiteiten te laten groeien, evenals de nodige managementkennis, die voor een gedeeltelijk genationaliseerde bank opmerkelijk genoeg nogal te wensen overlaat. Beide partijen zouden hun belangen dan uiteindelijk met winst kunnen verkopen.

Dat klinkt allemaal heel leuk. Maar private-equityfirma’s zullen een zo groot mogelijk belang willen, in ruil voor het tot leven wekken van de schijndode activiteiten. Politiek zal het deels opgeven van potentiële baten echter moeilijk te verkopen zijn, vooral als een private-equityfirma daarvan zou profiteren. Londen lijkt er sowieso op uit haar banken niet méér maar juist minder exotisch te maken. Zij zou er de voorkeur aan kunnen geven dat RBS zich op zijn bankactiviteiten concentreert en niet verandert in een soort private-equityreus – zeker niet als het herstel van de bank zou worden belemmerd door de verplichting om nóg meer kapitaal achter de hand te houden ter dekking van haar riskante aandelenbezit.

Er liggen nog lastige onderhandelingen in het verschiet.

George Hay

Voor meer commentaaruit Londen:www.breakingviews.com

Vertaling Menno Grootveld

    • George Hay