Paus: de kerk heeft kunstenaars nodig

Paus Benedictus XVI heeft zaterdag 260 kunstenaars op het hart gedrukt niet bang te zijn voor het geloof. Hij ontving hen in de door Michelangelo gedecoreerde Sixtijnse kapel. Onder de artiesten waren de Nederlandse schrijvers Cees Nooteboom en Kader Abdolah, en beeldhouwer Caspar Berger.

Volgens de paus zijn er grote parallellen tussen de weg die de kunstenaar gaat en die van de gelovige. Beiden zijn „pelgrims in de geschiedenis, onderweg naar oneindige schoonheid”. Benedictus riep de kunstenaars op in dialoog te treden met gelovigen. „Wees gerust, het geloof ontneemt niets aan jullie genialiteit en jullie kunst, integendeel: het versterkt en voedt haar.” Volgens het Vaticaan zijn kunstenaars meesters in het toegankelijk maken van het mysterie. Benedictus citeerde de Duitse schrijver Hesse: „Kunst betekent in alles God en het oneindige onthullen.”

Er waren vooral Italiaanse artiesten; zanger Andrea Bocelli, componist Ennio Morricone, filmer Nanni Moretti. Onder de dertig buitenlanders waren videokunstenaar Bill Viola, cineast Peter Greenaway en de Zwitserse architect Mario Botta. De Nederlandse beeldhouwer Caspar Berger zei na afloop „diep getroffen” te zijn door de „magische entourage.” „Het hele spel, het licht dat feller ging branden, de paus die binnenkwam en op een troon ging zitten en daarna bijna niet meer bewoog. Als kunstenaar vond ik het mooi om te zien.”

De paus zei dat de kerk kunstenaars nodig heeft. Hij noemde hen boodschappers van de hoop. Berger: „Dat vond ik mooi.” Kader Abdolah voelde zich „welkom”. „De kardinalen waren nieuwsgierig naar mijn vertaling van de Koran die binnenkort ook in het Italiaans uitkomt.”

Cees Nooteboom vond het „interessant” te zien hoe zo’n groot lichaam als de kerk aansluiting probeert te vinden. Hij was geboeid door de machinerie, gestructureerd rondom de paus. Het meest inspireerde hem de kapel: „Het duurde anderhalf uur voor de paus binnenkwam. Met mijn verrekijker had ik tijd de werken van Botticelli en Michelangelo rustig te bewonderen.”

    • Bas Mesters