Overgewicht kinderen blijft stijgen

Overgewicht onder kinderen stijgt, ondanks vijf jaar inspanningen van het Convenant Overgewicht onder voorzitterschap van Paul Rosenmöller. Bij volwassenen stabiliseert het aantal dikke mensen zich.

Ex-GroenLinks-politicus Rosenmöller zou de resultaten vanmiddag aanbieden aan minister Klink (Volksgezondheid, CDA). Twintig partijen uit het bedrijfsleven, grote steden en het maatschappelijk veld, hebben zich ingespannen om gezonde voeding thuis, in de winkel, op school en op het werk populair te maken.

In het eindrapport stelt het convenant dat het aantal volwassenen met overgewicht zich stabiliseert op 52 procent voor mannen en 41 voor vrouwen. Circa 11 procent van de mensen van 20 jaar of ouder heeft „ernstig overgewicht”.

Bij 15 procent van de jongens en bij 18 procent van de meisjes is sprake van overgewicht. 1 op de 7 baby’s en peuters is te zwaar. Tien jaar geleden was dat 1 op de 10.

Vergeleken met andere Europese landen scoort Nederland gemiddeld. Het is de ambitie van Rosenmöller dat Nederlandse jongeren over vijf jaar de gezondste van Europa zijn. Om dat te bereiken, beveelt hij de Franse aanpak aan „die overgewicht drastisch heeft weten terug te brengen”. Volgens die methode werken lokale overheden samen met publieke en private partijen aan de gezondheid van de bevolking. Rosenmöller vindt dat kinderen in en rond school minimaal een uur per dag moeten bewegen. „Daarin scoort Nederland heel slecht.”

Vandaag sluiten alle betrokken partijen een nieuw convenant met een positievere naam: Gezond Gewicht. Rosenmöller vindt dat in sommige gevallen ouders hun kind mishandelen als ze het geen gezond eten geven.

Overgewicht: pagina 3