Nederland kort

Intern onderzoek OM naar Alkmaarse mensenhandelzaak

Amsterdam. Het Openbaar Ministerie (OM) stelt een intern onderzoek in naar wat er is misgegaan in een Alkmaarse mensenhandelzaak. De rechter verklaarde op 16 november de officier van justitie niet ontvankelijk, onder meer omdat die de rechter en de verdediging zou hebben misleid. Oud-procureur-generaal Steenhuis zal de gang van zaken onderzoeken. Dat zei de voorzitter van het college van procureurs-generaal, Harm Brouwer, gisteren in het tv-programma Buitenhof. De misleiding zou erin hebben bestaan dat de Alkmaarse zaaksofficier bewust stukken heeft achtergehouden. De Alkmaarse zaak draaide om vijf verdachten die Bulgaarse meisjes onder valse voorwendselen naar Nederland zouden hebben gelokt en in de prostitutie zouden hebben gedwongen. (ANP)

Amsterdam wil informatielijn Wallen

Door een onzer redacteuren

Amsterdam. De gemeente Amsterdam gaat een klantenpanel opzetten voor bezoekers van prostituees zodat zij misstanden kunnen melden. De bezoekers kunnen de gemeente via internet bijvoorbeeld informeren als zij denken dat een vrouw gedwongen in de prostitutie werkt of mogelijk minderjarig is. Dat staat in een plan dat begin december door de gemeenteraad behandeld wordt. Het klantenpanel is onderdeel van de maatregelen die Amsterdam neemt om de prostitutie beter te reguleren en prostituees te beschermen.

Klink: artsen moeten prikregels volgen

Den Haag. Huisartsen die tegen de instructies in patiënten inenten tegen de Mexicaanse griep die niet tot de risicogroepen behoren, kunnen wel degelijk worden vervolgd via de tuchtrechter. Dat heeft minister Klink (Volksgezondheid, CDA) dit weekeinde gesteld in een reactie op uitspraken van hoogleraar Huub Schellekens van de Universiteit Utrecht. Schellekens zei in een interview met nrc.nl dat huisartsen het recht hebben in Nederland om erkende medicijnen aan hun patiënten te geven wanneer zij dat willen.

Lees het interview met Schellekens via nrc.nl/griep

Advies: bevallingen in minder ziekenhuizen

Hilversum. Alleen een aantal gespecialiseerde ziekenhuizen moet nog bevallingen kunnen uitvoeren. In die ziekenhuizen zou dag en nacht, zeven dagen in de week een gynaecoloog aanwezig moeten zijn, met een operatieteam en een anesthesist voor keizersnedes. Daarvoor pleitte gisteravond een aantal gynaecologen in het televisieprogramma Zembla. Sinds een aantal jaar is bekend dat er in Nederland meer baby’s vlak voor, tijdens en vlak na de geboorte sterven dan in andere Westerse landen. De vrouwenartsen denken dat de afwezigheid van gespecialiseerd personeel bijdraagt aan de problemen. (ANP)

Onrust bij boeren door satellietfoto’s

Den Haag. Boeren hebben boos geageerd op nieuwe metingen van landbouwgrond met behulp van satellieten. Door de metingen blijken sommige boeren nu op papier minder landbouwgrond te hebben, stelt LTO Nederland. De landbouworganisatie vraagt hierover opheldering in een brief aan minister Verburg (Landbouw, CDA). Op aanwijzing van de Europese Commissie wordt de oppervlakte van de grond van de boeren aangepast aan satellietmetingen. Dat kan voor de boeren ingrijpende gevolgen hebben voor toeslagrechten, subsidies of de verplichting om mest af te voeren. (ANP)