Ministers van Staat: weg met kernwapen

Nederland moet zich duidelijk uitspreken voor een wereld zonder kernwapens. Daar dringen vier Ministers van Staat vandaag op aan in een open brief in deze krant.

Oud-premier Ruud Lubbers (CDA), oud-ministers van Buitenlandse Zaken Max van der Stoel (PvdA) en Hans van Mierlo (D66) en oud-minister van Justitie Frits Korthals Altes (VVD) vinden dat de aanwezigheid van het Internationale Hof van Justitie in Den Haag verplichtingen schept voor Nederland. Volgens dit Hof moeten onderhandelingen over nucleaire ontwapening onder internationaal beheer worden gevoerd. „De Koude Oorlog is voorbij. Een nucleair arsenaal om grootmachten in bedwang te houden is niet meer nodig”, aldus het viertal. Er is volgens hen wel verhoogd risico dat kernwapens in handen van terroristen komen.

In 2007 schreven vier vooraanstaande Amerikaanse ex-politici (Kissinger, Nunn, Perry en Shultz) in The Wall Street Journal een pleidooi voor afschaffing van alle kernwapens. De Amerikaanse president Obama heeft nucleaire ontwapening weer op de onderhandelingsagenda gezet. De VN-Veiligheidsraad pleitte in september voor een kernwapenvrije wereld.

Brief Lubbers c.s.: pagina 6