Medvedev uit felle kritiek op regeringspartij Poetin

De Russische president Medvedev heeft ongekend felle kritiek geleverd op pro-Kremlinpartij Verenigd Rusland. Hij deed dit zaterdag in Sint-Petersburg tijdens het jaarlijkse partijcongres.

Medvedev waarschuwde de partij dat ze in het vervolg op eerlijke wijze verkiezingen moet winnen als ze wil blijven voortbestaan. Daarmee verwees hij naar de grootschalige stembusfraude tijdens de regionale verkiezingen van 11 oktober. Enkele weken nadat de drie parlementaire oppositiepartijen uit protest tegen deze fraude de Doema uitliepen, had Medvedev nog gezegd dat die verkiezingen keurig waren verlopen. Nu beschuldigde hij regionale partijafdelingen ervan politieke activiteiten te hebben vermengd met „bureaucratische intriges en spelletjes binnen het partijapparaat”.

Medvedev stelt zich in toenemende mate op als verdediger van de democratie en de rechtsstaat. Maar tot nog toe zijn zijn beloftes bij woorden gebleven. Ondanks zijn recente kritiek op het beleid van zijn voorganger Poetin lijken de beide politici nog altijd elkaars beste vrienden. Op talloze foto’s die van het congres werden gepubliceerd staan ze afgebeeld als goede vrienden.

Terwijl Medvedev Verenigd Rusland kritiseerde, prees premier en partijleider Poetin haar. Vervolgens benadrukte hij het belang om strategische sectoren van de economie te moderniseren, de hightechindustrie te ontwikkelen, de noodlijdende auto-industrie te helpen, de woningbouw te stimuleren, de werkloosheid te bestrijden en de consumptiemarkt te bevorderen. Daarmee schaarde Poetin zich achter Medvedevs plannen.

Tijdens het congres verving de partij het ‘Plan van Poetin’, jarenlang de hoeksteen van haar politiek, door het ‘Russische Conservatisme’. Deze nieuwe ideologie lijkt haaks te staan op Medvedevs wens om het politieke en economische systeem te moderniseren.