LHC-versneller weer opgestart

De grootste deeltjesversneller op aarde, de LHC-versneller bij het Europees instituut voor deeltjesonderzoek Cern bij Genève, is weer opgestart. Vrijdagavond circuleerden er voor het eerst sinds ruim een jaar deeltjes door de 27 kilometer lange versneller. Gistermiddag om half vier lukte het ook om deeltjes tegen de klok in te laten draaien. Vorig jaar raakte de LHC negen dagen na het opstarten zwaar beschadigd. De oorzaak was een kortsluiting in een verbinding tussen twee supergeleidende magneten en een daarop volgende heliumexplosie. Het herstel kostte ruim een jaar. Dit weekeinde circuleerden de deeltjes nog met dezelfde energie waarmee ze in de LHC werden geïnjecteerd. Volgende week hopen de experts de eerste deeltjes te laten botsen bij deze lage energie. De fragmenten die bij deeltjesbotsingen vrijkomen geven fysici inzicht in de kleinste bouwstenen van de materie. Maar daarvoor is ook vereist dat de botsende deeltjes eerst tot hoge energie zijn versneld. De supergeleidende magneten die dat bewerkstelligen, zullen pas in december worden ingeschakeld – een volgende spannende stap, omdat het juist daar vorig jaar mis ging. (NRC)