Kort nieuws Kunst

Opbrengst veiling YSL: 8,99 mln euro

Door onze kunstredactie

Amsterdam, 23 nov. - De vierdaagse uitverkoop van spullen van Yves Saint Laurent bij Christie’s in Parijs heeft vorige week in totaal 8,99 miljoen euro opgebracht. Dit is meer dan tweemaal zo veel als verwacht. Na de grote veiling van de kunst uit het Parijse appartement van de vorig jaar overleden modeontwerper ging het nu vooral om voorwerpen – van potten en pannen tot kunst tot kandelaars - uit zijn in Proust-stijl ingerichte Normandische kasteeltje. Van de 1.200 aangeboden kavels is 98 procent verkocht. Topstuk bleek een set van twee stoelen in 1812 gemaakt voor koningin Hortense van Holland. Een Aziatische verzamelaar betaalde er 241.000 euro voor. Een partij wandelstokken was op maximaal 500 euro geschat en bracht 109.000 euro op.

Kazuyo Sejima curator Venetië

Door onze kunstredactie

Amsterdam, 23 nov. - De architecte Kazuyo Sejima is aangesteld als curator van de architectuurexpositie tijdens de Biënnale van Venetië 2010. De 53-jarige Japanse is de eerste vrouw die deze rol vervult. Kazuyo Sejima is samen met Ryue Nishazawa oprichtster van bureau SANAA. Het ontwierp onder meer het New Museum of Contemporary Art in New York, de Serpentine Gallery in Londen en cultureel centrum De Kunstlinie in Almere.