Kort nieuws Economie

Deutsche Bahn bouwt spoor Qatar

Doha, 23 nov. - Deutsche Bahn gaat spoorlijnen aanleggen in het Arabische emiraat Qatar. De Duitse nationale spoorwegmaatschappij heeft gisteren het contract hiervoor ondertekend. Qatar wil spoorlijnen voor personen- en goederenvervoer aanleggen. Verder zijn er plannen voor een hogesnelheidslijn naar buurland Bahrein en een metrosysteem in de Qatarese hoofdstad Doha. Qatar heeft in totaal 17 miljard euro uitgetrokken voor de spoorprojecten. (ANP)

Productie industrie 11 procent gedaald

Den Haag, 23 nov. - De Nederlandse industrie heeft over de afgelopen twaalf maanden 11 procent minder geproduceerd vergeleken met een jaar eerder. De transportmiddelenindustrie, waar de bouw van vrachtauto’s, personenauto’s, schepen en fietsen onder vallen, werd met een daling van ruim een kwart het hardst geraakt door de economische crisis. Dat blijkt uit vandaag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De metaalindustrie zag de productie met 18 procent teruglopen. De voedings- en genotmiddelenindustrie deed het relatief goed met een productiedaling van 2 procent. (ANP)

Goudprijs bereikt nieuw record

Rijswijk, 23 nov. - De goudprijs heeft vanmorgen een nieuw record bereikt. De prijs van een try ounce (31,1 gram) steeg met meer dan 1 procent tot 1.163 dollar. Dat kwam vooral door zorgen onder beleggers over stijgende inflatie en een zwakke economische groei. Goud is in 2009 al eenderde meer waard geworden. Investeerders en overheden zien het metaal vaker als een veilige haven in crisistijd. De stijging van de goudprijs gaat veelal gepaard met een waardevermindering van de dollar. (ANP)