Kort nieuws Buitenland

Bomaanslag IRA op Brits doelwit in Belfast mislukt

Door onze correspondent

Belfast, 23 nov. - Het Ierse Republikeinse Leger, de IRA, heeft gisteren een mislukte aanslag gepleegd op het hoofdkwartier van de Britse instantie in Belfast die belast is met de hervorming van de Noord-Ierse politie. IRA-leden ramden met een auto met 180 kilogram explosieven een versperring buiten het bureau, waarna de bom deels tot ontploffing kwam. Er vielen geen gewonden en de schade was beperkt. In het dorpje Garrison legden IRA-leden een hinderlaag voor politieagenten, waarbij schoten werden gewisseld. Vier vermoedelijke IRA-leden werden gearresteerd. De vrees bestaat dat een groep IRA-hardliners zich afkeert van de sinds de Goede Vrijdag-akkoorden van 1998 groeiende samenwerking tussen katholieken en protestanten in Noord-Ierland. (AP, Reuters)

Azerbajdzjan zet druk op Armenië

München, 23 nov. - Bij onderhandelingen tussen Armenië en Azerbajdzjan over Nagorny-Karabach gisteren in München is „belangrijke vooruitgang” geboekt. Dat zeggen betrokken onderhandelaars. Een oplossing voor de enclave die Armenië in 1993 op Azerbajdzjan veroverde, werd echter niet bereikt. Voorafgaand aan de onderhandelingen zei de Azer-bajdzjaanse president dat zijn land „geen andere optie” heeft dan met geweld het gebied terugnemen als geen oplossing wordt bereikt. Azerbajdzjans bondgenoot Turkije stelt vooruitgang bij het conflict als voorwaarde voor ratificatie van een eigen akkoord met Armenië over herstel van diplomatieke banden. (AP)

Ophef in India om vernieling moskee

Door onze correspondent

New Delhi, 23 nov. - In het Indiase parlement is vandaag grote beroering ontstaan door de beschuldiging dat leiders van de hindoenationalistische BJP in december 1992 de ‘spontane’ sloop van een moskee in Ayodhya zorgvuldig hebben voorbereid. De vernieling van de moskee leidde destijds tot grootschalige rellen in India met honderden doden tot gevolg en is nog steeds een bron van spanning tussen hindoes en moslims. The Indian Express citeerde vanochtend uit een tot dusver niet gepubliceerd onderzoeksrapport. Daarin staat dat oud-premier Vajpayee, de huidige oppositieleider L.K. Advani en anderen de aanval regisseerden.

Filippijnen: 21 doden bij aanslag

MANILA, 23 Nov. - Gewapende manen hebben vandaag in het zuiden van de Filippijnen ten minste 21 mensen gedood. Volgens een militaire woordvoerder barstte het geweld los toen de vrouw van een lokale politicus, onderburgemeester Ismael Mangudadatu, haar man kandidaat stelde voor de post van regionaal gouverneur bij de verkiezingen van mei volgend jaar. De vrouw, haar twee advocaten en verschillende journalisten bevonden zich onder de slachtoffers. Volgens Mangudadatu is de aanslag het werk van zijn politieke rivalen. (Reuters)

‘Rebellen Jemen doden Saoediërs’

Riad, 23 nov. - Drie Saoedische militairen zijn zaterdag gedood bij de grens met Jemen bij een aanval door Jemenitische rebellen, aldus Saoedische militaire zegslieden tegen de Saoedische krant Asharq al-Awsat. Bij het offensief tegen de zaïditisch-shi’itische rebellen in het grensgebied, dat 3 november begon, zijn daarmee in totaal negen Saoediërs gesneuveld. Hoeveel rebellen zijn gedood, is niet bekend. De rebellen, die eveneens doelwit zijn van een Jemenitisch regeringsoffensief, beschuldigen de Saoedische luchtmacht ervan ook dorpen te hebben gebombardeerd. (AFP)

Ultraorthodox protest Jeruzalem

Jeruzalem, 23 nov. - Ongeveer 3.000 ultraorthodoxe joden hebben zaterdag bij een chipfabriek van Intel in Jeruzalem gedemonstreerd, omdat daar ook tijdens de sabbat wordt gewerkt. Volgens de politie zijn verscheidene betogers gearresteerd wegens gewelddadigheden. De altijd al gespannen betrekkingen tussen seculiere en ultraorthodoxe joden, die eenderde van de inwoners van Jeruzalem vormen, verslechterden vorig jaar na de verkiezing van een seculiere jood als burgemeester. (AP)