Kort nieuws Binnenland

Veel gehandicapten lopen compensatie voor zorg mis

Door een onzer redacteuren

Den Haag, 23 nov. - Van de mensen die in 2010 een compensatie voor hoge ziektekosten mislopen, heeft 30 procent ernstige beperkingen. Dat blijkt uit een analyse door TNO van het meldpunt van de patiëntenorganisatie CG-raad. In 2009 is de Wet tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten (Wtcg) ingegaan ter vervanging van de regeling voor buitengewone uitgaven. Maar het afbakenen van de groep mensen die recht op deze compensatie heeft, is lastig. Daardoor vallen er nog veel mensen, onder wie blinden en rolstoelgebruikers, buiten de boot.

Man schiet zichzelf neer op bureau

Amsterdam, 23 nov. - Een arrestant die zichzelf zaterdagavond door het hoofd schoot in een politiebureau in Amsterdam ligt nog in kritieke toestand in een ziekenhuis. Dat liet het Openbaar Ministerie vanochtend weten. De identiteit van de man is nog niet bekend. Hij zou tussen de 20 en 30 jaar oud zijn. Het is nog onduidelijk of de man al gefouilleerd was voordat hij zichzelf in de voorgeleidingsruimte van het bureau neerschoot. (ANP)

Bij weigeren hulp geen kinderbijslag

Door een onzer redacteuren

Den Haag, 23 nov. - Ouders van onder toezicht gestelde kinderen kunnen 1 jaar hun kinderbijslag verliezen als zij hulp weigeren. Zo kunnen zij gedwongen worden de schriftelijke aanwijzingen van een gezinsvoogd op te volgen over verzorging en opvoeding van hun kind. De ministerraad is het met ministers Hirsch Ballin (Justitie, CDA) en Rouvoet (Jeugd en Gezin, CU) eens om dat toe te voegen aan een wetsvoorstel over kinderbeschermingsmaatregelen.

Twee militairen in Uruzgan verwond

Den Haag, 23 nov. - Twee Nederlandse militairen zijn zaterdag in de Afghaanse provincie Uruzgan tijdens een voetpatrouille gewond geraakt door een geïmproviseerd explosief (IED). Dat gebeurde ten noorden van Tarin Kowt in Uruzgan. De militairen zijn overgebracht naar het militaire ziekenhuis op Kamp Holland. Ze hebben zelf hun families geïnformeerd. (ANP)

Meldlijn voor misstanden Wallen

Door een onzer redacteuren

Amsterdam, 23 nov. - De gemeente Amsterdam zet een klantenpanel op voor bezoekers van prostituees zodat zij misstanden kunnen melden. De bezoekers kunnen de gemeente via internet bijvoorbeeld informeren als zij denken dat een vrouw gedwongen in de prostitutie werkt of mogelijk minderjarig is. De gemeenteraad behandelt in december het voorstel voor het panel.

‘Bevallingen in minder klinieken’

Rotterdam, 23 nov. - Alleen een aantal gespecialiseerde ziekenhuizen moet nog bevallingen kunnen uitvoeren. In die ziekenhuizen zou dan wel permanent een gynaecoloog aanwezig moeten zijn, met een operatieteam en een anesthesist voor keizersnedes. Daarvoor pleitte een aantal gynaecologen gisteren in het tv-programma Zembla. (ANP)

Toch cel bedreiger zorgmedewerkers

Den Bosch, 23 nov. - Het gerechtshof in Den Bosch heeft vanochtend een 31-jarige man uit Uden veroordeeld tot drie weken celstraf voor bedreiging van twee ambulancemedewerkers begin dit jaar. De werkstraf die de rechtbank eerder oplegde doet volgens het hof niet genoeg recht aan de ernst van het agressieve gedrag van de verdachte. (ANP)