Koeien prijzen zichzelf aan voor de barbecue

Eoin Colfer: And Another Thing Vervolg op de serie The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy. Penguin, 368 blz. € 18,-.

The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy leek voorbij. Dood was Arthur Dent, de aardbewoner die het heelal was ingejaagd omdat zijn thuisplaneet plaats moest maken voor een stukje snelweg tussen de sterren. In 2001 overleed ook Douglas Adams, de bedenker van deze sciencefictionreeks. En toch is er nu een vervolg: And Another Thing van kinderboekenauteur Eoin Colfer, geschreven in opdracht van de weduwe Adams.

The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy is een bestsellerreeks, gepubliceerd tussen 1979 en 1992 en voortgekomen uit radiohoorspelen voor de BBC. Een tv-serie, bioscoopfilm, computergames en toneelstukken zijn erop gebaseerd. En nu is er deel zes van de ‘trilogie’ – waarin Dent en zijn vrienden miraculeus aan de vernietiging van de aarde zijn ontsnapt. Liefdevol citeert Colfer Adams’ universum en enthousiast breidt hij het uit. Met nieuwe goden, en andere aardbewoners die aan de vernietiging van onze planeet zijn ontsnapt. Het leidt tot een wat kluwenachtige plot, maar dat is de prijs die de Adams-fan betaalt voor het weerzien met de hoofdrolspelers. En Colfer is niet bang om zijn grote voorbeeld na te doen met uitgesponnen analogieën en bizarre dialogen. Die imitaties pakken soms goed uit. De nieuweling in dit universum zal soms wel eens een grap ontgaan. Koeien op de planeet Nano prijzen zichzelf aan voor op de barbecue, maar ze krijgen pas reliëf als je de passages herleest over hun soortgenoot die wervend haar lekkerste delen ter consumptie aanbiedt in The Restaurant at the End of the Universe.

Er is eigenlijk maar één Hitchhiker-ingrediënt dat Colfer nauwelijks wil of durft te gebruiken. Deel een tot en met vijf stonden vol weldoordachte wetenschappelijke kolder. Fysici raakten geïnspireerd door Adams’ beschrijvingen van tijdreizen, parallelle universums en een ruimteschip dat werd voortgedreven door onwaarschijnlijkheid. Filosofen werden belachelijk gemaakt met het antwoord op de vraag naar de zin van het leven. En biologen kwamen aan hun trekken met evolutionaire uitspattingen op verre planeten.

Adams-fans mogen blij zijn met een nieuw deel in de serie. Maar ze zullen zich ook de oer-Britse Arthur Dent herinneren die zich kort na de vernietiging van de aarde realiseert dat hij voortaan nepthee zal drinken. Een automaat aan boord van zijn ruimteschip serveert een drankje dat hij lekker zou moeten vinden, volgens een analyse van zijn brein en smaakpapillen. Niemand wist waarom, schrijft Adams, maar uiteindelijk kwam de machine altijd uit op een drankje dat bijna precies, maar net niet helemaal, thee was.

Michiel van Nieuwstadt

    • Michiel van Nieuwstadt