Jas zit niet lekker bij 'Chef Louis'

De crisis bij Louis van Gaals Bayern is nog niet bezworen.

De club speelde gisteren thuis gelijk tegen koploper Bayer Leverkusen.

RESTRICTIONS / EMBARGO - ONLINE CLIENTS MAY USE UP TO SIX IMAGES DURING EACH MATCH WITHOUT THE AUTHORISATION OF THE DFL. NO MOBILE USE DURING THE MATCH AND FOR A FURTHER TWO HOURS AFTERWARDS IS PERMITTED WITHOUT THE AUTHORISATION OF THE DFL. Bayern Munich's Dutch head coach Louis van Gaal leaves the pitch ahead of the German first division Bundesliga football match FC Bayern Munich vs Bayer 04 Leverkusen in the southern German city of Munich on November 22, 2009. AFP PHOTO DDP / OLIVER LANG GERMANY OUT AFP

„Ik ga daar niet over en dat zou u ook moeten weten’’, zei Louis van Gaal op vragen over zijn toekomst bij Bayern München, na het 1-1 gelijkspel tegen Bayer Leverkusen. „Het enige wat ik kan doen is me focussen op mijn spelers. Ik ben bereid ze voor te bereiden op de wedstrijd van woensdag in de Champions League tegen Maccabi Haifa. Want ook dat duel is weer heel belangrijk.’’ Voorzitter Karl-Heinz Rummenigge zei even later dat het geloof in Van Gaal nog niet verdwenen is. „We willen met hem het tij keren.”

Van Gaal werd nog geen half jaar geleden gepresenteerd als de ideale trainer die FC Bayern München weer naar een hoger plan zou moeten tillen. De ambitieuze coach stelde op zijn beurt dat de Beierse voetbalgrootmacht hoog op zijn wensenlijst had gestaan. De oud-coach van AZ vergeleek Bayern met een jas die als gegoten om zijn schouders zat. De jubelstemming is al lang omgeslagen. Daar waar de Duitsers zich in het begin nog vermaakten met de grillen van de eigenaardige Nederlander, is een deel van de spelers en het publiek het lachen vergaan. „We zien Van Gaal liever vandaag dan morgen gaan. Laat hem als een Vliegende Hollander naar huis gaan”, zei de barvrouw van de supporterskroeg Fan Arena een dag voor de dertiende competitiewedstrijd in de Bundesliga.

De clubleiding mocht dan onlangs via manager Uli Hoeness hebben laten weten dat Van Gaal tot de kerst de tijd krijgt, zijn krediet is bij een groot deel van de fans verdwenen. Ze rekenen het de coach aan dat het spel van de FCB onder de maat is, dat de resultaten in de competitie en de Champions League slecht zijn, dat topspelers als Franck Ribéry en Luca Toni vooral met kritiek op Van Gaal in de aandacht staan en dat miljoenenaankopen als Danijel Pranjic en Edson Braafheid dreigen te mislukken.

De speaker in de Allianz Arena kreeg bij het oplezen van de opstelling bijval bij alle spelers van Bayern. Toen ‘Chef Louis’ werd aangekondigd klonk gefluit van de tribunes.

Voor de wedstrijd kreeg Van Gaal te maken met de gebruikelijke rituelen rondom een trainer die in het nauw zit. In de Beierse kranten werd de druk opgevoerd. Alleen met een zege zou Van Gaal zijn verblijf nog kunnen rekken. Twee dagen voor de topper tegen Leverkusen merkte de coach op dat hij hoe dan ook resultaten nodig heeft. Gisteren had hij nog maar één voet op het veld gezet of een legertje fotografen verdrong zich om de oefenmeester. De 58-jarige oud-voetballer keek met zijn assistent Jonker naast zich stoïcijns voor zich uit.

Van Gaal had de hoop dat Bayern met een wervelend optreden in één keer de stemming zou doen omslaan. Al bij de warming-up was er de eerste tegenslag: Hamit Altintop, die achter spits Mario Gomez moest spelen, haakte af met een blessure. Van Gaal gaf noodgedwongen Miroslav Klose een nieuwe kans om zich te bewijzen. Terwijl clublegendes als Rummenigge en Uli Hoeness Bayern het liefst in de huisstijl met twee spitsen zien spelen, hield Van Gaal opnieuw vast aan een 4-3-3-systeem.

Vanaf het eerste fluitsignaal straalde de nummer acht van de Bundesliga een gebrek aan zelfvertrouwen uit. De door Van Gaal naar voren geschoven jonge talenten Holger Badstuber en Thomas Müller verspeelden onder druk talloze malen de bal. De statische verdedigers Daniel van Buyten en Martin Demichelis werden door de Leverkusen-spitsen Stefan Kiessling en Eren Derdiyok bij vlagen weggespeeld. En miljoenenaankoop Mario Gomez liet de ballen soms op knullige wijze van zijn voeten stuiteren.

Toch leek dan even het geluk met Van Gaal te zijn. Na acht minuten dook de snelle Klose vanuit het midden op en hij bediende net op tijd de weglopende Gomez. De spits schoot de bal prachtig met zijn linkerbeen langs doelman René Adler. Bayern was vanuit het niets op voorsprong gekomen. Het doelpunt van Gomez werkte allerminst als doping voor de ‘Rekordmeister’. Bayern liet zich steeds verder terugdringen door de formatie van Jupp Heynckes. De coach, die Bayern vorig jaar als tijdelijk opvolger van Jürgen Klinsmann naar een plek in de Champions League loodste, had zijn spelers erop gewezen dat er in München iets te halen viel. In de veertiende minuut maakte Kiessling de verdiende gelijkmaker. Na een dieptepass van Arturo Vidal snelde de talentvolle spits weg bij Van Buyten en schoot de bal koelbloedig langs doelman Jörg Butt. Van Gaal kon op de bank slechts hopen dat zijn ploeg stand zou houden.

Het trouwe publiek van Bayern trakteerde de trainer en zijn spelers bij het rustsignaal op een fluitconcert. Van Gaal probeerde in de kleedkamer zijn voetballers moed in te praten. In de tweede helft straalden beide ploegen vooral uit dat de angst om te verliezen groter was dan de wil om te winnen. Het spel was bij vlagen niet om aan te zien. Vijf minuten voor tijd was Bayern toch nog dicht bij een onverdiende zege. Gomez probeerde een voorzet van Bastian Schweinsteiger met zijn hak binnen te tikken, maar Adler haalde de bal ternauwernood. Het 1-1 gelijkspel voelde voor iedereen bij Bayern als een nederlaag. Toch behield Van Gaal vertrouwen in de toekomst: „Als een elftal met zo weinig zelfvertrouwen de koploper onder druk kan houden en zelfs had kunnen winnen, dan put ik daar hoop uit. Bovendien komen er binnenkort creatieve voetballers (Ribéry en Arjen Robben, red.) terug.” De komende dagen zal blijken of Van Gaal de kans krijgt daarop te wachten.

    • Koen Greven