Internationaal kort

Indonesië: zeker 29 doden door zinken veerboot bij Sumatra

JAKARTA. Jakarta. Voor de kust van het Indonesische eiland Sumatra is gisteren een veerboot gezonken. Zeker 29 opvarenden zijn omgekomen en ten minste 245 mensen zijn gered. De kapitein en de andere bemanningsleden hebben het ongeluk overleefd. Zeventien opvarenden worden nog vermist. Dit hebben Indonesische regeringsfunctionarissen bekendgemaakt. De boot was van het eiland Batam ten zuiden van Singapore op weg naar Pekanbaru in de provincie Riau op Sumatra. Het schip zonk rond ‘s avonds in de buurt van het eiland Karimun, ongeveer anderhalf uur nadat het was vertrokken. De veerboot had 291 mensen aan boord, terwijl op het schip plaats was voor hooguit 273 passagiers. Schepen in Indonesië worden geregeld overbeladen. Het was bovendien slecht weer in het gebied. Het stormde en stortregende. Niet ver van waar de boot zonk, liep gisteren een andere veerboot aan de grond. Alle 270 opvarenden van dat vaartuig zijn volgens een woordvoerder van het ministerie van Transport gered. (Reuters)

‘Leterme over enkele dagen premier’

BRUSSEL. Yves Leterme kan over enkele dagen aan de slag als nieuwe premier van België. De Belgische vicepremier Steven Vanackere heeft dat gisteren gezegd na een gesprek met Wilfried Martens, die sinds vrijdag in opdracht van koning Albert II de vorming van een nieuwe regering begeleidt, aldus de Vlaamse publieke omroep VRT. In België moet er een regeringswisseling komen omdat premier Herman Van Rompuy is benoemd tot EU-president. Oud-premier Martens voert sinds zaterdag gesprekken met de vertegenwoordigers van de Belgische regeringspartijen (Vlaamse en Franstalige christendemocraten en liberalen en Franstalige socialisten). Leterme was eerder al premier van dezelfde coalitie, maar moest eind vorig jaar aftreden na beschuldigingen in de Fortis-affaire. Later werd hij door een parlementaire onderzoekscommissie vrijgepleit. Hij is sinds enkele maanden minister van Buitenlandse Zaken. (ANP)

Ex-vicepresident Iran veroordeeld tot 6 jaar

Teheran. De Iraanse oud-vicepresident Mohammad Ali Abtahi is tot zes jaar gevangenisstraf veroordeeld. Hij is vervolgens op borgtocht vrijgelaten, in afwachting van het hoger beroep. Dit heeft het officiële persbureau IRNA gisteren gemeld. Abtahi was in juni gearresteerd omdat hij zou hebben aangezet tot de massale demonstraties tegen de herverkiezing van de conservatieve president Mahmoud Ahmadinejad. Abtahi moest 7 miljard riaal (zo’n 470.000 euro) betalen om uit de gevangenis te worden vrijgelaten in afwachting van het hoger beroep. Abtahi, een geestelijke, was vicepresident voor parlementaire en juridische zaken tijdens het bewind van de hervormingsgezinde president Mohammad Khatami (1997-2005). Abtahi is de belangrijkste politicus die om zijn rol bij de demonstraties van afgelopen zomer tot een gevangenisstraf is veroordeeld. De regering beschuldigde het buitenland ervan de demonstranten te hebben opgestookt. De Iraanse justitie liet vorige week weten dat in verband met hun betrokkenheid bij de betogingen vijf mensen de doodstraf is opgelegd. 81 personen zijn tot gevangenisstraffen van soms vijftien jaar veroordeeld. (AP, Reuters)

Sri Lanka: vluchteling krijgt meer vrijheid

Vanuniya. Srilankanen die opgesloten zitten in interneringskampen in het noorden van hun land, kunnen vanaf 1 december het kamp vrij in- en uitlopen. Dat heeft regeringsadviseur Basil Rajapakse, broer van president Mahinda Rajapakse, zaterdag gezegd tijdens een bezoek aan het grootste kamp, Manik Farm. De regering houdt zich volgens de adviseur aan haar belofte dat alle kampen op 31 januari gesloten zullen zijn. In de kampen zitten ongeveer 136.000 vrouwen en kinderen die wegens de strijd tussen het regeringsleger en de guerrillabeweging Tamil Tijgers op de vlucht waren geslagen. Kort na de val van het laatste bolwerk van de Tamil Tijgers in mei waren dat er nog ongeveer 280.000. De autoriteiten zeiden dat zij pas worden vrijgelaten zodra is vastgesteld dat ze niet bij het gewapende verzet betrokken waren. Amnesty International heeft aandacht gevraagd voor de mensonterende omstandigheden in de kampen. De bewoners beschikken nauwelijks over sanitaire voorzieningen. In oktober kregen ongeveer 41.000 mensen toestemming het interneringskamp te verlaten. (Reuters, AP)

Premier Polen: einde aan veto president

Warschau. Donald Tusk, de premier van Polen, heeft zaterdag aangekondigd dat hij de macht van de president verregaand wil inperken. Het staatshoofd moet als het aan Tusk ligt een ceremoniële rol krijgen. Op dit moment is de conservatief Lech Kaczynski president van Polen. Hij heeft al een aantal keren gebruik gemaakt van zijn vetorecht om beslissingen van het centrumrechtse kabinet van Tusk tegen te houden. Hervormingen van de economie zijn daardoor niet doorgevoerd. De invoering van de euro in Polen, een andere wens van de regering, stuitte eveneens op een veto van Kaczynski. Tusk presenteerde zijn plan zaterdag tijdens een persconferentie in verband met de tweede verjaardag van zijn kabinet. Als het aan de premier ligt, wordt de grondwet nog voor de presidentsverkiezingen van volgend jaar oktober aangepast. Als Tusk zijn zin krijgt, kiest het parlement voortaan het staatshoofd. Nu kiest de bevolking het staatshoofd. (Reuters)

Mekkagangers dood na Mexicaanse griep

Riad. Er zijn zeker vier doden gevallen door Mexicaanse griep onder de pelgrims die voor de bedevaart (hadj) naar Mekka in Saoedi-Arabië zijn gekomen. Dit hebben de Saoedische autoriteiten zaterdag bekendgemaakt. Volgens het officiële Saoedische persbureau SPA hadden drie van de dodelijke slachtoffers de leeftijd van 75 jaar: een vrouw uit Marokko en twee mannen uit Soedan en India. De vierde dode is een 17-jarige meisje uit Nigeria. Geen van de slachtoffers was gevaccineerd tegen het H1N1-virus en allen hadden andere ziekten onder de leden. Een woordvoerder van het Saoedische ministerie van Volksgezondheid zei tegen persbureau AFP dat nog zestien andere mensen met Mexicaanse griep zijn gediagnosticeerd. De Saoedische regering eist dat alle pelgrims een certificaat van vaccinatie hebben voordat men een visum kan aanvragen. Jaarlijks vervullen zo’n 2,5 à 3 miljoen moslims uit de hele wereld hun religieuze plicht door een bedevaart te maken naar de heilige plaatsen Mekka en Medina. Door de mensenmassa’s die er samenkomen, zijn er gunstige omstandigheden voor virussen om zich te verspreiden. (BBC)