IBasis akkoord met verhoogd bod KPN

De Amerikaanse KPN-dochter iBasis is akkoord gegaan met het verhoogde bod van 3 dollar per aandeel dat KPN heeft uitgebracht op de aandelen in het bedrijf die het nog niet in bezit had. Het bedrijf steunt het bod en laat de rechtszaken die het had aangespannen tegen het moederbedrijf vallen, aldus iBasis en KPN vandaag in een gezamenlijke verklaring.

IBasis verzorgt verbindingen voor internationale telefoongesprekken. KPN nam in 2007 een meerderheidsbelang in het Amerikaanse bedrijf en heeft al 56 procent van de aandelen in handen. Om iBasis beter te kunnen integreren met de eigen wholesale-afdeling (waar ook internationale verbindingen verkocht worden), wil KPN ook de resterende 44 procent van de aandelen in handen hebben.

KPN’s laatste bod van 3 dollar is bijna een verdubbeling van het oorspronkelijke bod van 1,55 dollar en 33 procent meer dan de huidige beurskoers van iBasis van 2,26 dollar. De totale overnamesom bedraagt 93,3 miljoen dollar (62,3 miljoen euro).

Deze zomer deed KPN een eerste bod, waarop iBasis prompt een rechtszaak begon. De Amerikanen verweten de Nederlandse grootaandeelhouder frauduleus handelen. KPN zou in zijn laatste kwartaalcijfers bewust een te negatief beeld van de iBasis-omzet neergezet hebben, om zo de koers te drukken. Twee commissarissen van KPN zouden het vertrouwen van hun collega’s geschonden hebben door te zwijgen over het aanstaande KPN-bod.

Het comité van iBasis dat de onderhandelingen met KPN voerde, gaat het nieuwe bod nu wel aanbevelen bij de andere aandeelhouders. KPN verlengt de aanmeldingsprocedure tot 8 december. Als 90 procent van de aandeelhouders hun stukken aanbieden, zet KPN het bod door.