'Geen raketten meer op Israël'

De Palestijnse organisatie Hamas heeft zaterdag meegedeeld andere militanten in de Gazastrook ertoe te hebben bewogen niet langer raketten op het zuiden van Israël af te schieten om Israëlische vergeldingsaanvallen te voorkomen.

Enkele uren later voerde de Israëlische luchtmacht zo’n vergeldingsaanval op de Gazastrook uit voor een zaterdag afgeschoten raket. Bij de Israëlische aanval werden volgens Palestijnse medische bronnen zeven Palestijnen gewond. Een van de militante groepen, het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina, ontkende later overigens een akkoord met Hamas te hebben gesloten.

Sommige bronnen brachten de de mededeling van Hamas in verband met de kwestie van de gevangenhouding van de Israëlische korporaal Shalit. De Israëlische president Shimon Peres zei dit weekeinde dat vooruitgang is geboekt in de richting van vrijlating van Shalit, die sinds 2006 in gevangenschap van Hamas is. De moslim-fundamentalistische organisatie eist in ruil voor Shalit de vrijlating van honderden Palestijnse gevangenen door Israël.

Hamas heeft nauwelijks meer raketten afgeschoten sinds het einde van het Israëlische offensief in de Gazastrook, waarbij circa 1.400 Palestijnen werden gedood, van wie honderden burgers. Andere militante groepen zijn wel actief gebleven, hoewel op veel kleinere schaal dan eerder. De Israëlische luchtmacht heeft met grote regelmaat vergeldingsaanvallen uitgevoerd, met name op smokkeltunnels tussen Egypte en de Gazastrook. Door deze tunnels worden naast civiele producten voor het door Israël geblokkeerde gebied ook wapens gesmokkeld.

De gewapende arm van Hamas, Ezzsedin al-Qassam, onderstreepte zaterdag dat het akkoord met de andere gewapende verzetsgroepen „geen teken van zwakte” is. Het is daarentegen „in het hoogste nationale belang” van het Palestijnse volk. Daaraan werd toegevoegd dat elk Israëlisch geweld zal worden beantwoord. (Reuters, AP, AFP)