Filmmaker verdacht van subsidiefraude

Justitie verdenkt de documentairemaker Rob Hof van fraude bij het aanvragen van Europese filmsubsidies. Hij kan niet worden aangehouden omdat hij spoorloos is verdwenen in Afrika.

Hof, die twee jaar geleden de Zilveren Nipkowschijf won voor zijn documentaireserie Sporen uit het Oosten, is ook verdachte in het fraudeonderzoek rond ex-directeur Frank William van de Nederlandse Moslimomroep (NMO).

Dat melden bronnen rond het onderzoek. Een woordvoerder van het functioneel parket zegt dat het onderzoek in de zaak William „in volle gang is” en meer aanhoudingen „niet worden uitgesloten”.

Rob Hof kon tot nu toe niet worden aangehouden. Toen de arrestaties in de fraudezaak rond William plaatsvonden, begin deze maand, bevond hij zich voor opnamen in Afrika. Daar is hij volgens medewerkers met onbekende bestemming verdwenen.

In het onderzoek naar de van fraude en corruptie verdachte Frank William wordt Rob Hof verdacht van valsheid in geschrifte. Hof kreeg van William regelmatig opdrachten.

In hetzelfde onderzoek trof opsporingsdienst FIOD/ECD informatie aan over subsidieaanvragen voor zijn films en documentaires. Daaruit rees de nieuwe verdenking dat Hof zich schuldig heeft gemaakt aan valsheid in geschrifte bij aanvragen bij het stimuleringsfonds MEDIA van de Europese Commissie.

Monique van Ratingen, directeur van MEDIA in Nederland, bevestigt dat de FIOD gegevens heeft opgevraagd over de subsidies die Rob Hof heeft ontvangen. „Het gaat om producties waarvoor Hof ook elders subsidies heeft aangevraagd. Kennelijk heeft hij verschillende cijfers opgevoerd bij subsidieverstrekkers. Ook had hij bij ons een aanvraag gedaan onder de naam van een ander bedrijf.”

Hof kreeg zo’n zeven ton van MEDIA, onder meer voor de serie Sporen uit het Oosten en Future Express. Beide series zijn uitgezonden bij de Publieke Omroep.

Hof kwam in juni in het nieuws, toen bleek dat hij directeuren en eindredacteuren van publieke omroepen, die meebetaalden aan zijn documentaires, meenam op door hem betaalde buitenlandse reizen. De Commissie Integriteit Publieke Omroep doet hier onderzoek naar.

Rob Hof heeft met zijn bedrijf Hof Filmproducties in 25 jaar meer dan honderd documentaires gemaakt, vooral over maatschappelijke thema’s. Hij was niet voor commentaar bereikbaar.

    • Joep Dohmen