Drietal uit Urk langer vast in zaak dood tiener

De drie verdachten in de zaak van de vorige week in Urk dood aangetroffen 14-jarige Dirk Post blijven langer vast. Dat besloot de officier van justitie in Lelystad vanochtend.

Een 15-jarige verdachte wordt morgen voorgeleid voor de rechter-commissaris van de rechtbank in Lelystad. Hij blijft minimaal 14 dagen vast. Voor de overige twee verdachten, van 12 en 13 jaar, heeft de officier de inverzekeringstelling met drie dagen verlengd. Vandaag zou de rechtmatigheid van hun aanhouding door de rechter-commissaris worden getoetst.

Het lichaam van de jongen werd woensdag door voorbijgangers gevonden in het Urkerbos. Hij was vanaf dinsdagmiddag niet meer thuis geweest. Zijn ouders alarmeerden daarop de politie.

De gearresteerden zijn inwoners van Urk en kennen de overledene. Het is zeker dat de jongen door geweld om het leven is gekomen. Specialisten van het Nederlands Forensisch Instituut hebben sectie op het lichaam verricht.

Morgenmiddag wordt in Urk een stille tocht gehouden. Morgenochtend vindt daar de begrafenis in besloten kring plaats. Daaraan voorafgaand is een ook besloten rouwdienst in een Urker kerk.

Dirk Post was havo-leerling op het Emelwerda college in Emmeloord. Daar hing vanmorgen de vlag halfstok. De school geeft gehoor aan een oproep om uiterste terughoudendheid te betrachten. De pers krijgt er geen toegang.