De Sica is er de man niet naar alle hoop te laten varen

Dvd

Vittorio de Sica box

vier dvd’s€ 29,99 ****

Ook in zijn komedies kon filmregisseur Vittorio de Sica (1902-1974) zijn sociaal commentaar niet voor zich houden. In zijn remake Matrimonio all’Italiana (1964) veinst ex-prostituee Filumena (Sophia Loren) stervende te zijn om haar rijke minnaar Domenico (Marcello Mastroianni) een troosthuwelijk af te dwingen. Hij gunt haar slechts de status van maîtresse en dreigt te trouwen met zijn nieuwe zeventienjarige vlam. Maar als hij na de ceremonie rond het doodsbed met haar telefoneert, duikt Filumena achter hem op en gilt triomfantelijk: „Ha! De stervende leeft!” Toch bijt De Sica’s klucht niet: voor cynisme is hij te zachtmoedig en elegant. Filumena blijkt dat volksmeisje met een hart van goud te zijn dat alles deed voor haar bastaardzonen en zelfs slapjanus Domenico bemint.

Matrimonio all’Italiana is een komedie over sociale verzoening met een happy end, maar daar zal De Sica niet om worden herinnerd. Wel om zijn neorealistische drama’s Sciuscià (1946), Umberto D. (1952) en uiteraard Ladri di Biciclette (Fietsendieven, 1948). Films die niet goed aflopen, maar ook niet slecht – De Sica is er de man niet naar alle hoop te laten varen.

Die laatste twee films zijn terug te vinden in de vierdelige De Sica-box, naast de Oscars en Golden Globes winnende komedies Matrimonio all’Italiana en Ieri, oggi, domani. De films werden eerder apart verkocht: heeft men de restpartij in deze box gekieperd? Geeft niet: het is een fraaie doorsnede van De Sica’s oeuvre.

    • Coen van Zwol