Bos hoopt toch op steun FNV bij verhoging AOW

Vicepremier en PvdA-leider Wouter Bos hoopt ondanks de harde woorden van FNV-voorzitter Agnes Jongerius toch op steun van de vakbeweging bij de uitwerking van het plan om de AOW-leeftijd te verhogen naar 67 jaar. „Ik hoop de vakbond weer snel aan onze zijde te vinden als we straks werkgevers ertoe moeten brengen arbeidsomstandigheden te verbeteren en in oudere werknemers te investeren zodat niemand vroegtijdig opbrandt”, aldus Bos afgelopen zaterdag.

Eerder op de dag had Jongerius in haar toespraak tijdens de vakbondsactie in Rotterdam tegen de verhoging van de pensioenleeftijd de aanval ingezet op de PvdA-leider. Volgens Jongerius heeft Bos „zijn rode jas uitgetrokken” en doet het kabinet als een „dief in de nacht” een overval op AOW en pensioenen.

Zo’n 15.000 mensen demonstreerden zaterdag in Assen, Deventer, Eindhoven en Rotterdam. Het zwaartepunt van de demonstraties lag op de Coolsingel in Rotterdam waar zich 5.000 demonstranten verzamelden.

Het kabinet wil vanaf 2020 de AOW-leeftijd verhogen van 65 naar 66 jaar en in 2025 naar 67 jaar. Voor die tijd moeten werkgevers volgens het kabinet arbeidsomstandigheden verbeteren en zwaar werk lichter maken om te voorkomen dat mensen al versleten zijn voor hun pensioen.

De leiding van FNV hoopte eerder dit jaar nog de AOW-verhoging van tafel te krijgen via de Sociaal-Economische Raad (SER), die een advies aan het kabinet zou geven. Maar sociale partners en Kroonleden kwamen er niet uit voor 1 oktober, waarop het kabinet de knoop doorhakte. Het kabinetsvoorstel om de AOW-leeftijd op te trekken kan op een brede steun van de Tweede Kamer rekenen. Wel had de Kamer tijdens het debat vorige week kritiek op de uitvoering van de plannen. Zo is onduidelijk hoe het kabinet gedaan wil krijgen dat werkgevers iemand na dertig jaar zware arbeid een lichtere baan aanbieden.

Het voorstel van het kabinet wordt momenteel nog door de Raad van State bestudeerd. Daarna zal het kabinet het definitieve wetsvoorstel naar de Tweede Kamer sturen, die het vermoedelijk in december nog zal behandelen.