boekberichten

Veiling illustraties kinderboek Warhol

Enkele illustraties voor een kinderboek van Andy Warhol zullen 9 december aanstaande worden geveild in New York, samen met 365 andere illustraties en boeken van onder anderen Beatrix Potter, Arthur Rackham en Frank Baum. Pop-art-kunstenaar Warhol maakte illustraties tussen 1957 en 1959 voor de toen populaire kinderboekenserie Best in Children’s Books. Hij illustreerde het verhaal ‘Het rode kippetje’, een fabel over de waarde van teamwerk met in hoofdrol een kleine rode hen. Zij zaait, oogst en bakt terwijl een kat en een muis lui toekijken en een hond de krant leest. Het kippetje eet uiteindelijk het brood helemaal in haar eentje op.

Roth heeft ongelijk, meent Paul Auster

Philip Roth verklaarde na verschijning van The Humbling dat de roman als genre op zijn laatste benen loopt. Paul Auster maakt daar bezwaar tegen. Geestig genoeg doet hij dat niet op papier, maar in een videofilmpje op de website bigthink.com. Nieuwe technologie is niet bedreigend, aldus Auster: ‘Mensen hebben verhalen nodig en die zoeken we op allerlei plekken. Soms op tv, soms in stripvorm, maar dat maakt niet uit. Verhalen blijven belangrijk: hoe belangrijk is het verhaaltje voor het slapen gaan voor kinderen al. Mensen zouden niet menselijk zijn zonder het verhaal, zonder fictie. De romanwereld is niet gefixeerd: je kunt er mee doen wat je wilt.’