Advocaat Harvey's huiswerk: 10.000 pagina's per dag

harveyOp 1 maart 2010 wordt het proces tegen Radovan Karadzic hervat. De Brit Richard Harvey is door de griffier van het VN-hof benoemd als toegevoegd advocaat. Tegen de wens van Karadzic.  Lees hier het bericht.

En hier het besluit van de griffier: hereby decides to appoint….. (let op: de eerste pagina is blanco) Harvey heeft 100 dagen de tijd om het dossier dat ruim 1.000.000 pagina’s beslaat door te nemen. Dat zijn 10.000  pagina’s per dag. Karadzic verzet zich tegen de toewijzing van een advocaat en wil meer tijd om zich voor te bereiden op zijn proces. Lees hier het stenografisch verslag van de zitting. Op pagina 676 legt Karadzic zijn standpunt uit. Het hoger beroep loopt.

De mensenrechtenadocaat Richard Harvey is geen onbekende bij het VN-hof. Hij verdedigde de etnische Albanees Lahi Brahimai, commandant van het Kosovo-Bevrijdingsleger (UÇK) dat tegen de Serviërs vocht. Ook verdedigde Harvey UÇK-strijder Haradin Bala. Het VN-hof ziet geen belangenconflict tussen deze zaken en de toewijzing aan Karadzic.

Harvey werkte als adviseur voor Greenpeace en Amnesty International. Tijdens het onderzoek naar Bloody Sunday stond hij de familie bij van James Wray, een 22-jarige katholieke Noord-Ierse man die, samen met dertien anderen, door het Britse leger in 1972 tijdens een demonstratie voor de mensenrechten in Derry (Noord-Ierland) werd doodgeschoten.

Bekijk hier via youtube een video over Bloody Sunday.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=KY0sgIbSBwA&feature=related[/youtube]

Nu wordt de menrechtenadvocaat Harvey de toegevoegd advocaat van Karadzic. Maar Karadzic wil zijn eigen verdediging voeren en wil helemaal geen advocaat. Dat is toch één van fundamentele mensenrechten (artikel 14 BUPO)? En hoe kan een zichzelf respecterende advocaat 10.000 pagina’s per dag verwerken. Harvey wil niet inhoudelijk reageren - hij wil zich eerst in het dossier verdiepen. Wordt vervolgd.

Reageren? Nuanceren en argumenteren verplicht. Volledige naamsvermelding.

    • Cees Banning