15.000 FNV'ers naar AOW-acties

Zo’n 15.000 FNV’ers hebben zaterdag in vier steden gedemonstreerd tegen de plannen van het kabinet om de AOW-leeftijd naar 67 jaar te verhogen. De christelijke vakbeweging CNV pleitte voor een flexibele AOW. „Geef mensen keuzevrijheid”, zei Bert van Boggelen, waarnemend voorzitter van de vakcentrale CNV in een toespraak op de Coolsingel in Rotterdam. FNV-voorzitter Agnes Jongerius noemde de AOW-maatregel „asociaal” en een „kille bezuiniging”.

Er waren volgens de politie ongeveer 5.000 demonstranten op de Coolsingel verzameld, waar het zwaartepunt van de demonstratie lag. „Ik vind het een mooie opkomst”, zei Jongerius.

De opkomst in Eindhoven, waar 4.700 demonstranten waren, overtrof volgens coördinator Henk van Rees van FNV Bondgenoten de verwachtingen. Hij had op 1.500 man gerekend. Ook in Assen en Deventer werd gedemonstreerd.

Van Boggelen hield vooral een pleidooi voor keuzevrijheid. „Voor ons geen ‘65 blijft 65’, en ook niet ‘67 blijft 67’, zoals het kabinet wil. Dat is ouderwets en betuttelend.” De CNV vindt dat werknemers eerder moeten kunnen stoppen met een „nette uitkering”. Of later stoppen met een iets hogere uitkering. En zorg dat iedereen die dat wil, kan werken, aldus de CNV-bestuurder.

Jongerius was feller. Ze zei in haar toespraak dat het kabinet „als een dief in de nacht” een overval op de AOW en de pensioenen had gepleegd met CDA-minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) als „roverhoofdman”. Zij viel de PvdA fel aan. Vooral PvdA-leider Wouter Bos, minister van Financiën, moest het ontgelden. Bos heeft „zijn rode jas uitgetrokken”, zei Jongerius en herinnerde Bos eraan dat hij in 2004 meeliep op de manifestatie op het Amsterdamse Museumplein tegen afschaffing van de vut. Destijds kreeg de FNV zo’n 250.000 man op de been.

De FNV-leiding hoopte eerder dit jaar nog de AOW-verhoging van tafel te krijgen via de Sociaal-Economische Raad (SER), die een advies aan het kabinet zou geven. Maar sociale partners en Kroonleden kwamen er niet uit voor 1 oktober, waarop het kabinet de knoop doorhakte.

Het kabinetsvoorstel om de AOW-leeftijd op te trekken kan op brede steun van de Tweede Kamer rekenen. Wel heeft de Kamer kritiek op de uitvoering van de plannen. Zo is onduidelijk hoe het kabinet gedaan wil krijgen dat werkgevers mensen die dertig jaar zware arbeid hebben verricht, een minder zware baan zullen aanbieden.