Wessanen verkoopt Liberty Richter

Voedingsconcern Wessanen uit Utrecht heeft het Amerikaanse onderdeel Liberty Richter uit Bloomfield, New Jersey voor een niet nader bekendgemaakt bedrag verkocht aan World Finer Foods (WFF).

Het is deels een cirkelverkoop, want WFF is voor 45,2 procent eigendom van distributeur Tree of Life, een dochteronderneming van Wessanen. De rest van de aandelen zijn in handen van concurrerende distributiebedrijven, zoals Millbrook Distribution (onderdeel van United Natural Foods) en Kehe Food.

Wessanen weigert financiële details van de transactie bekend te maken, om een reden die volgens een woordvoerder „snel duidelijk zal worden”. Het concern zal er in ieder geval in het volgende jaarverslag openheid over moeten geven.

Volgens Wessanen is de desinvestering van Liberty Richter „de eerste stap in het afstoten van de Noord-Amerikaanse merk- en distributieactiviteiten.” Wessanen wil voor het einde van het jaar Tree of Life verkopen, en op termijn alle Amerikaanse onderdelen afstoten. Wessanen kende de afgelopen jaren veel tegenvallers in Amerika, zijn belangrijkste markt.

Liberty Richter is gespecialiseerd in het beheer van voedingsspecialiteiten en drankenmerken van derden, een soortgelijke expertise die WFF ook heeft.

Wessanen besteedde het beheer over de activiteiten van Liberty Richter al sinds 2006 uit aan WFF. Liberty Richter haalde in 2008 een omzet van circa 31,5 miljoen dollar (ruim 21 miljoen euro) en een bedrijfsresultaat van circa 1,8 miljoen dollar.