Wat leuk! Wallis de Vries heeft kinderen

Cabaret Kaka Passa, door Sanne Wallis de Vries. Gezien: 19/11 Schouwburg, Leiden. Tournee t/m 27/5. www.wallisfinkers.nl **

Sanne Wallis de Vries begint over haar kinderen. Twee dochters – en als andere vrouwen dat horen, zeggen ze vaak: „Wat leuk!” De cabaretière beaamt het. Het is inderdaad leuk. Maar ze zegt het met een monkelende ondertoon die op ironie duidt. En dan schetst ze allerlei situaties waarin die kinderen „opvallend aanwezig” zijn en waarin zij een moederrol speelt die haar amper bevalt: „Volgens mij ben ik zo’n moeder waar ik zelf bang voor zou zijn”.

Zo krijgt Kaka Passa aanvankelijk de toonhoogte van een amusante column in een vrouwenblad, mikkend op de herkenbaarheid van huiselijke muizenissen. Daar komt ze pas een beetje los van als ze gaat vertellen welke gevoelens Heath Ledger als de Joker in de laatste Batman-film bij haar heeft losgemaakt, en hoe vrouwen van verschillende generaties hun leeftijd verraden door hun teksten en het timbre van hun stem. In die typeringen is Sanne Wallis de Vries nog steeds weergaloos. In haar vorige vier programma's maakte ze daar meestal hele nummers van, maar nu zet ze zo’n vrouw even neer en stapt dan snel over naar de volgende.

Zo is deze nieuwe voorstelling een aaneenschakeling van uiteenlopende stemmingen, minimale verhaallijntjes, onbeduidende funky dansjes en een overdaad aan verkledingen. Telkens kiest ze weer een andere uitdossing uit het grote bergmeubel met laatjes dat het podium domineert. En dat volgende hesje of die volgende jurk moeten dan worden aangetrokken terwijl ze doorpraat. Misschien is die enscenering ook wel tekenend voor dit programma: veel vluchtig gedoe en maar weinig blijvends.

    • Henk van Gelder