Videobeelden?

Frankrijk kwalificeerde zich ten koste van Ierland na een duidelijke handsbal voor het WK voetbal. Is het niet de hoogste tijd voor het gebruik van videobeelden bij cruciale momenten in het voetbal?

Gerard Kemps, voorzitter Nederlandse Rugby Bond: „Iedereen heeft het constant over ‘fair play’. Dat betekent ook dat situaties zo eerlijk mogelijk moeten worden beoordeeld. De hulpmiddelen zijn voorhanden. In het rugby is de ‘video referee’ een bekend fenomeen. Door middel van de beelden kan er een zo zuiver mogelijk oordeel worden geveld. Voor ons werkt dat fantastisch. Juist in het voetbal zijn beelden aan te raden. Het is de sport die het meest op televisie wordt uitgezonden en verkeerde beslissingen doen afbreuk aan de sport, zoals in het geval met Henry. De voetbalwereld moet ook hierin voorop lopen.”

Giovanni Trapattoni, bondscoach van Ierland: „Het spel ligt door het gebruik van beelden dertig seconden stil, dat zou genoeg moeten zijn om situaties zoals met Henry te verduidelijken.”

Henk Kesler, directeur betaald voetbal KNVB: „Iedere keer weer dat gezeur over videobeelden! De wereldvoetbalbond FIFA bepaalt of dat gebeurt. Wij kunnen wel met zijn allen roepen dat het nodig is maar als de FIFA daar geen stappen in zet, gebeurt het niet. Ik moet eerlijk zeggen dat ik er zelf ook redelijk conservatief in sta. Ik ben wel voor doellijnbewaking en dat is ook makkelijk te realiseren. Ik snap niet waarom de FIFA dat niet zou willen. Voetbal is een spel en het moet niet helemaal door elektronica worden beheerst.”

Robin Haase, proftennisser: „Wij werken in het tennis met het Hawk-Eye systeem. De computer bepaalt met behulp van televisiebeelden of de bal in of uit is. Dat werkt goed, fouten zijn nu eenmaal menselijk. Eerlijk gezegd vertrouw ik het systeem ook niet altijd helemaal. Af en toe staat er volgens mij iets niet helemaal goed afgesteld. Dan ben ik ervan overtuigd dat een bal in is en dan is dat volgens de Hawk-Eye niet het geval. Voor voetbal zouden videobeelden goed zijn. Als er een doelpunt is gemaakt, kunnen ze twintig seconden de beelden terugkijken om uit te sluiten dat er sprake was van een handsbal of buitenspel. Veel gedoe kan daarmee worden voorkomen.”

Nol de Ruiter, voormalig voetballer en ex-voetbaltrainer: „Het voetbal is zeker toe aan het gebruik van videobeelden. De belangen zijn tegenwoordig zo groot en de technieken zijn er. Maar niet alle landen zijn zover dat ze die technieken daadwerkelijk kunnen gebruiken. Dan zouden de beelden bij sommige wedstrijden wel worden gebruikt en bij andere wedstrijden niet. Dat is denk ik de reden dat men nu nog geen gebruik maakt van beelden.”

Youssef El-Akchaoui, verdediger bij NEC: „Ik vind dat het voetbalspelletje door mensen moet worden beoordeeld. Er zijn drie of vier scheidsrechters die met de wedstrijd bezig zijn. Als zij die handsbal niet zien, houdt het gewoon op. Voor de één is dat een gelukje, voor de ander pech.”

Noud van Berkel, supervisor ijshockeyscheidsrechters en voormalig internationaal ijshockeyscheidsrechter: „Ze moeten in voetbalwedstrijden inderdaad gebruik maken van videobeelden. Het is eerlijker en ze kunnen op officials bezuinigen. In Nederland maken de meeste ijshockeyclubs opnames van de wedstrijden. Die worden niet tijdens de wedstrijden gebruikt, maar vooral voor het opleiden van scheidsrechters. We gebruiken de beelden ook voor tuchtzaken. De opnames hebben daardoor een preventieve werking, de spelers weten immers dat hun acties worden opgenomen. Dat is voor het voetbal ook aan te raden. Internationaal wordt in het ijshockey de ‘video goal judge’ gebruikt. Als de scheidsrechter twijfelt of er rechtmatig is gescoord, kan hij vragen of de supervisor de beelden terugkijkt. We kunnen dan bijvoorbeeld uitsluiten dat er met de schaats werd gescoord. Alleen de scheidsrechter en de supervisor kunnen bepalen dat beelden moeten worden teruggekeken, de ploegen en coaches hebben daar geen invloed op. Dat systeem zou ook heel goed kunnen werken in het voetbal.”

    • Shari Kiljan