Verzoek van bonus af te zien

Aandeelhouders van Goldman Sachs hebben de bank gevraagd dit jaar af te zien van hoge bonussen voor de werknemers. Goldman Sachs is van plan eind dit jaar ruim 20 miljard dollar aan bonussen uit te keren, het hoogste bedrag in de geschiedenis van de 140 jaar oude instelling.

In plaats van het geld te besteden aan bonussen zou het moeten worden uitgekeerd aan aandeelhouders, stellen de aandeelhouders voor. Juist beleggers zijn door de financiële crisis geraakt, benadrukken zij.

Topman Lloyd Blankfein heeft zich deze week proberen te verdedigen tegen de aanhoudende kritiek die de bank krijgt van het publiek, de overheid en nu dus ook de eigen aandeelhouders. Volgens Blankfein zijn de bonussen gerechtvaardigd omdat de financiën van de bank ook hersteld zijn. Vorige week zei hij dat de bank „gods werk” deed, later bood hij voor die uitlating excuses aan.

Volgens de aandeelhouders stelt de bank de gemiddelde beloning van de werknemers te laag voor. Goldman Sachs rekent de beloningen van tijdelijke werknemers en consultants van buiten het bedrijf mee. Het gemiddelde salaris bij de bank is daarmee op papier 717,000 dollar terwijl het 775,000 dollar zou zijn.