'Sommigen veranderen uit principe hun partij' Winston Churchill (1874-1965)

Volgt u die discussie over de vermeende linkse omroep nog? Nou ja, discussie. Geklets in de ruimte, bedoel ik. Al jaren liggen journalisten en politici met elkaar in de clinch over de vraag of Matthijs van Nieuwkerk en Clairy Polak nu wel of niet te veel tegen Wouter Bos en Femke Halsema aanschurken, maar op een kleine steekproef in deze krant na is het nooit echt onderzocht.

Ondertussen bleef De Telegraaf wel zo vaak herhalen dat hun lezersschare verwaarloosd werd op televisie, dat zelfs de grootste wetenschapper uit het kabinet uiteindelijk zonder enige empirische toetsing overstag ging. Minister Plasterk gaf Wakker Nederland én PowNed, allebei van hetzelfde mediaconcern, deze maand een zendmachtiging zonder enig bezwaar aan te tekenen tegen het feit dat De Telegraaf de vereiste leden wierf door korting te geven op de krant.

Alleen dat al geeft aan dat ‘rechts’ weinig te klagen heeft als het gaat om media-invloed – ze kregen er tot nu toe alleen geen subsidie voor. Ben benieuwd op welk toontje GeenStijl straks over de door haar zo gehekelde ‘staatstelevisie’ gaat schrijven, als hun eigen zender net zo hard onderdeel is van die ‘subsidiespons’. Kom op Rutger, laat minister Plasterk los: straks ben je niet meer geloofwaardig.

Bovendien, is dat hele onderscheid tussen links en rechts überhaupt nog relevant? Geert Wilders en Agnes Kant houden tegenwoordig bijna lepeltje-lepeltje een sleep-in voor de AOW, alsof ze John en Yoko heten. Onderwijl betaalt socialist Wouter Bos aan Gerrit Zalm een kleine zevenenhalve ton om zijn bank te runnen. Exclusief bonus.

Vroeger heette het dat ‘rechts’ de politiek van angst en status quo bedreef, terwijl ‘links’ campagne voerde op hoop en verandering, maar dat was nog voordat ‘links’ democratisch gekozen collega’s begon te kwalificeren als staatsgevaarlijk. De eerste zin uit het nieuwe boek Our Choice van linkse knuffelbeer Al Gore luidt bovendien: „Ik geef u de keuze tussen leven en dood.”

Femke Halsema gelooft het, Geert Wilders wou dat hij het bedacht had.

Nee, links en rechts is een begrippenpaar dat enkel nog gebruikt wordt om de illusie te wekken dat er wat te kiezen valt. Zoals de Britse staatsman Winston Churchill al eens constateerde: „Sommigen veranderen hun partij in het belang van hun principes. Anderen veranderen hun principes in het belang van hun partij.” En wij maar denken dat alleen kiezers zweven.

    • Rob Wijnberg