selectie

Liesbeth van Tongeren directeur Greenpeace Nederland Foto NRC H'Blad Maurice Boyer 21-09-2008 Boyer, Maurice

informatief

Topvrouwen. Slechts 7 procent van alle topfuncties in Nederland wordt bezet door vrouwen. Deze nieuwe realityserie volgt vier van hen tijdens hun werkzaamheden: Liesbeth van Tongeren (Greenpeace), Louise van Deth (Stop Aids Now!), Mechteld van den Beld (Revalidatiefonds) en Marianne Verhoeven (Prinses Beatrix Fonds). Deze vier organisaties zijn ook sponsor van dit programma. Net 5, 16.05-16.35u.

documentaire

De oorlog: Hoe de joden uit Nederland verdwenen. Tijdens WO II werden meer dan 100.000 joodse Nederlanders in vernietigingskampen vermoord. Tal van Nederlandse instanties en personen hebben de bezetter bij de deportaties geholpen.Ned.2, 20.15-21.10u.

Panorama: Carl heeft dit niet gewild - Psychose. Eén op honderd Belgen loopt kans ooit aan een psychose te lijden. Maar als hij drugs gebruikt is die kans drie keer hoger. Overigens gebruiken mensen die aan een psychose lijden slechts bij hoge uitzondering geweld. In de psychiatrische kliniek van Sleidinge kon Panorama drie dagen filmen.Canvas, 20.10-21.00u.

Zembla: Babysterfte in Nederland. Rondom de bevalling is de sterfte onder baby’s in Nederland hoger dan in andere Europese landen. Volgens gynaecologen lopen zwangere vrouwen te lang door na de uitgerekende datum en is de thuisbevalling te riskant. Ned.2, 21.50-22.30u.

Profiel: Frans de Waal. Met zijn studies naar het gedrag van apen werd Frans de Waal wereldberoemd. Hij begon zijn loopbaan in Burgers Zoo in Arnhem, waar hij verslag deed van de langdurige politieke machtsstrijd tussen drie mannelijke chimpansees die eindigde in een bloedbad. Sinds 1981 werkt hij in de VS, waar hij tegenwoordig onderzoek doet naar de evolutionaire wortels van moraal.Ned.2, 23.15-23.55u.

amusement

Garrow’s law - Tales from Old Bailey. Laatste aflevering van op historische feiten gebaseerde advocatenserie rond de legendarische strafpleiter William Garrow.BBC 1, 22.00-23.00u.

radio

Roots: Dayna Kurtz. Opnamen van het Take Root Festival, vorige maand in Groningen. En ook Jim Byrnes & The Sojourners.Radio 6, 20.02-20.59u.