Opluchting na besluit kroonprins

De Tweede Kamer is opgelucht over het besluit van kroonprins Willem-Alexander en prinses Máxima om hun vakantiehuis in Mozambique te verkopen. „Een wijs en verstandig besluit”, zegt Kamerlid Spies (CDA). „Dapper”, zegt PvdA-collega Timmer. „Ze tonen dat ze oog en oor hebben voor het maatschappelijk debat.” VVD’er Van Beek hoopt dat de discussie over de villa beëindigd is.

Andere oppositiepartijen prijzen het besluit ook, maar ze plaatsen kanttekeningen bij de reden die de prins aanvoert: de negatieve publiciteit over de villa . „Er waren problemen met de beveiliging, en er waren vragen over fraude en integriteit rond het project”, zegt SP’er Van Raak. Ook D66-leider Pechtold vindt dat er betere redenen waren om te stoppen: „Als je liefde voor Afrika hebt, kun je dan niet beter investeren in iets anders dan een vakantieresort?” Van Gent (GroenLinks): „Dat ze het op de publiciteit gooien vind ik wat gemakkelijk. Ik denk dat ze toch niet helemaal zeker waren.”

Commentaar: Opinie & Debat, pagina 11

Lees de brief van de kroonprins op nrc.nl