Neo oud-Hollandsch

Mentzel, Vincent

Nostalgische verlangens horen bij een economische crisis, dus verwonderlijk is het niet dat oud-Hollandse etenswaar zo in trek is. Toch blijft het grappig om opeens ‘Hollandse havermoutpap’ als ‘nieuw’ in het zuivelvak van de supermarkt te zien staan.

Jarige Mona doet ook flink mee, bijvoorbeeld met de ‘luchtige Oud-Hollandsche Stroopwafelpudding’. Die is dankzij de ‘sch’ nog oud-Hollandser. Hoe dan ook, het blijft een typische Monapudding, erg luchtig en erg zoet. Moeiteloos en puntgaaf komt de pudding uit de verpakking.

Spontaan is deze retrocreatie niet gemakkelijk te herkennen als stroopwafelpudding. De smaak is neutraal. De stukjes stroopwafel zijn klein en ze doen weinig. De saus daarentegen is zeer manifest en onwaarschijnlijk zoet. Maar toch, voor de zoetekauw is het vast een prettige pudding. Bovendien, zelf maken is al helemaal geen optie, tenzij de crisis zo heeft toeslagen dat er een zee van tijd beschikbaar is.