Met spoed een spoeddebat

Die Arend-Jan Boekestijn vind ik wel een vrolijk soort corpsbal. Zo’n type dat ze op de hockeyclub elke zondagmiddag als laatste het clubhuis uit moeten dweilen. Maakt niet uit of hij gewonnen of verloren heeft.

Hij maakt altijd van die vrolijke uitglijers. Zo twitterde hij een keer spleetogen in plaats van Chinezen. Hij bood onmiddellijk zijn excuses aan, maar je zag dat hij dat niet meende. Hij deed dat omdat het moest van de partij, maar in zijn ogen zag je dat hij het ophef om niks vond. In zijn periferie wordt een Chinees altijd een spleetoog genoemd. Dat is kakkersjargon pur sang.

Daarna ging hij op zijn chique gezicht omdat hij Rutte een gebrek aan ideeën verweet. Hij zei dat op een moment dat hij niet wist dat het gesprek werd opgenomen. Weer bood hij zijn excuses aan en weer zag je dat het moest. Hij loog dat hij het niet zo bedoeld had. Natuurlijk had hij het wel zo bedoeld en hij had ook groot gelijk. Die saaie Rutte heeft geen ideeën.

En nu is hij definitief gestruikeld omdat hij uit het paleis geklapt heeft. De afspraak was dat onze Kamerleden niks mochten zeggen en hij had zich daar aan moeten houden. Anders moet je niet meegaan. Interessant dat een overgroot deel van ons parlement akkoord gaat met deze middeleeuwse regel. Ach, ze zijn al blij dat ze het paleis een keer van binnen mogen zien. Terwijl de vorstin praat vragen zij zich af wat er achter die dichte kastdeuren zit. De boekhouding van Christina? Mabelgate? Haar illegale zoektocht naar het doen en laten van Edwin? De strapatsen van haar corrupte vader? Het smerige verleden van de oude Zorreguieta? Het zijn een hoop goed afgesloten kasten waar niet te veel mensen in mogen snuffelen. En onderhand moeten ze naar haar praatjes luisteren en mogen ze het arme mens niet citeren.

Wel leuk dat die hockeybal Boekestijn dat wel gedaan heeft. Want dan hoor je wat de koningin zoal vertelt. Ze had het over de hypecultuur op het Binnenhof en dat de Kamerleden te snel een spoeddebat aanvragen. Ik zou daar als democratisch gekozen parlementslid onmiddellijk een spoeddebat over aanvragen. Ik zou de minister-president vragen of hij deze mevrouw onmiddellijk tot de orde wil roepen. Omdat zij zaagt aan de wortels van de democratie. Zij moet zich helemaal niet met het parlement bemoeien. Het is de bedoeling dat het parlement zich met de regering, dus met haar, bemoeit. Ze moet stilzwijgend afwachten wat wij van haar doen en laten vinden en niet zo’n grote mond hebben. Rustig afwachten wat de Kamer doet. Dat is een democratie. En spoeddebatten horen daar bij!

Hoe langer ik die familie op onze kosten zie modderen, hoe vaker ik denk: waarom stoppen we er niet mee? Het is toch totaal achterhaalde poppenkast.

Nu moeten onze kroonprins en zijn vrouw hun stacaravan in Mozambique weer van de hand doen. Zielig voor die club communicatieadviseurs, die alles wat krom was recht moesten lullen. Onbegonnen werk. Gisterochtend las ik dat Alex begonnen was met vier stukjes grond. Nog even en hij krijgt die vastgoedmaffioos Jan van V. en de fijnzinnige Harry Mens als buren, dacht ik nippend aan mijn koffie. Mij verbaast echt niks meer. En het is natuurlijk zielig voor die bewoners van dat schiereiland, die van alles van onze Koninklijke Familie zouden krijgen. Schooltjes, winkels en een vliegveld, zodat de hongernegertjes ook eens wat vaker weg konden. Dat lopen ze nu allemaal mis.

Als Trix binnenkort aftreedt, waarom stoppen we dan niet met de achterhaalde poespas? Waarom bedanken Willem-Alexander en zijn vrouw niet vriendelijk voor de eer? Dat ze zeggen dat het toch ronduit debiel is dat zij op hun leeftijd niet eens een vakantiehuisje kunnen aanschaffen zonder verantwoording af te leggen aan de regering, die weer gecontroleerd wordt door het parlement dat zich weer het zwijgen op laat leggen door zijn moeder. We zijn ziek. Hartstikke ziek en knettergek.