Kort nieuws Economie

Concurrent kan mobiel netwerk helpen bij storing

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 21 nov. - De drie mobiele netwerkproviders in Nederland zouden kunnen bijspringen als bij een van hen een ernstige storing optreedt, zoals dat ook gebeurt als er elektriciteitscentrales uitvallen. Die suggestie doet Tweede Kamerlid Martijn van Dam (PvdA) naar aanleiding van de langdurige storing die zich deze week bij Vodafone voordeed. Gisteren kampte concurrent KPN met een storing. Staatssecretaris Frank Heemskerk van Economische Zaken zal de suggestie doorgeven in een gesprek met de telecomsector. In een eerste reactie staan KPN en Vodafone niet afwijzend tegenover de suggestie, maar het is de vraag of het omleiden van gesprekken technisch mogelijk is en niet tot capaciteitsproblemen bij de andere netwerken leidt..

Overheidstekort stijgt dit jaar

Door een onzer redacteuren

Den Haag, 21 nov. - Het EMU-saldo, het verschil tussen de inkomsten en uitgaven van het Rijk, komt dit jaar naar verwachting uit op een tekort van 5,1 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Dat is 0,3 procentpunt meer dan de 4,8 procent waarmee op Prinsjesdag nog rekening werd gehouden. Het oplopende tekort, het begrotingstekort van de totale collectieve sector, komt voornamelijk door 1,6 miljard euro minder inkomsten aan belastingen en premies.

Poetin herziet gasdeal Oekraïne

Jalta, 21 nov. - De Russische premier Poetin heeft gisteren gezegd dat hij de contracten met Oekraïne over de gaslevering gaat herzien. Tijdens een ontmoeting met zijn Oekraïense collega Timosjenko in Jalta zei hij dat de contractueel verplichte volumes die Oekraïne volgend jaar moet afnemen gaat verlagen. Daarmee zou hij een volgende gascrisis willen voorkomen. (Reuters)