Kort nieuws Buitenland

Kroatië stemt in met arbitrage bij grensconflict

Door onze correspondent

Zagreb, 21 nov. - Het Kroatische parlement heeft gisteren ingestemd met internationale arbitrage in een grensconflict met Slovenië. Dat maakt de weg vrij voor toetreding van Kroatië tot de Europese Unie. Het conflict gaat over de manier waarop de grens tussen beide landen loopt in de Adriatische Zee. Slovenië eiste dat de definitieve grens zo zou worden getrokken, dat het land een corridor zou krijgen naar open zee. Zo niet, dan weigerde Slovenië in te stemmen met het Kroatische EU-lidmaatschap. Eerder deze maand werden beide landen het eens over arbitrage. Het Sloveense parlement heeft het voorstel nog niet geratificeerd. (Reuters, AP)

Belgrado boos op Serviërs in Kosovo

Belgrado, 21 nov. - De Servische regering weigert samen te werken met Serviërs die bij verkiezingen in Kosovo vorig weekeinde zijn verkozen tot burgemeester of een zetel hebben gewonnen in gemeenteraden. Dat heeft de regering in Belgrado gisteren gezegd. Servië zei tevens „bezorgd” te zijn over de deelname van de Servische minderheid aan die verkiezingen. Belgrado erkent de onafhankelijkheid van Kosovo niet. Voor Kosovo was deelname van de Serviërs een belangrijke democratische test. Belgrado had de Servische minderheid in Kosovo (ongeveer 120.000 mensen) opgeroepen de verkiezingen te boycotten. (AFP)

Canada praat met VS over Kandahar

Door onze correspondent

Halifax, 21 nov. - Canada onderhandelt met de VS over de inzet van Amerikaanse gevechtstroepen in de Afghaanse provincie Kandahar nadat Canadese militairen daar eind 2011 vertrekken. Dat heeft de Canadese minister van Defensie Peter MacKay gisteren gezegd. Canada, dat ongeveer 2.800 militairen in Kandahar heeft gestationeerd, is van plan om de huidige missie eind 2011 te beëindigen. Daarna wil het zijn operatie toeleggen op wederopbouw- en ontwikkelingswerk in de provincie, die grenst aan Uruzgan. In Canada bestaat politiek op het moment geen kans op verlenging van de gevechtsmissie.

Martens begeleidt overgang België

Brussel, 21 nov. - De Belgische koning Albert II heeft gisteren oud-premier Wilfried Martens aangesteld om de overgang van de regering in verband met het vertrek van premier Herman van Rompuy te begeleiden. Van Rompuy werd donderdagnacht gekozen tot nieuwe president van de Europese Unie en zal die functie vanaf 1 januari bekleden. Martens (73) was eind vorig jaar door de koning ook al opgedragen een oplossing te zoeken voor de politieke crisis die België toen in zijn greep hield. (Reuters)

Rel tussen Algerije en Egypte

Algiers, 21 nov. - De rellen na de voetbalwedstrijd tussen Algerije en Egypte, afgelopen woensdag in Khartoem, hebben tot diplomatieke spanningen tussen de twee landen geleid. Egypte heeft zijn ambassadeur uit Algerije teruggeroepen voor overleg, omdat Algerijnse fans na de wedstrijd Egyptenaren zouden hebben aangevallen. De Algerijnse ambassadeur in Kairo werd door het Egyptische ministerie van Buitenlandse Zaken ter verantwoording geroepen. De problemen ontstonden nadat Algerije in de Soedanese hoofdstad Khartoem rivaal Egypte had verslagen in de kwalificatiewedstrijd voor de wereldkampioenschap voetbal en zich op die manier verzekerde van een plaats in de eindronde volgend jaar in Zuid-Afrika. (BBC, AP)

Levenslang voor spion voor Cuba

WASHINGTON, 21 nov. - Een voormalig ambtenaar van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft toegegeven dat hij heeft gespioneerd voor Cuba. Hij is akkoord gegaan met een levenslange celstraf. Dit heeft het Amerikaanse ministerie van Justitie gisteren laten weten. De 72-jarige Walter Myers spioneerde bijna dertig jaar voor het Cubaanse regime. De man had toegang tot geheime documenten over Cuba. Ook zijn vrouw Gwendolyn (71) spioneerde voor het communistische regime en moet 7,5 jaar naar de gevangenis. Het paar werd in juni opgepakt. (AFP, DPA)