Kort nieuws Binnenland

Hoogleraar: Klink kan arts om vaccin niet vervolgen

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 21 nov. - Het dreigement van minister Klink (Volksgezondheid, CDA) om huisartsen die naar eigen inzicht mensen vaccineren tegen de Mexicaanse griep voor de tuchtrechter te dagen, is volgens hoogleraar medische biotechnologie Huub Schellekens nergens op gebaseerd. Dat zei Schellekens, verbonden aan de Universiteit Utrecht, donderdag in een interview op nrc.nl. „In Nederland mag elke arts elk goedgekeurd middel voorschrijven.” Schellekens zei ook dat hij het vreemd vindt dat gezinsleden van baby’s wel worden ingeënt maar medewerkers van kinderdagverblijven niet. Verder kritiseert hij de overhaaste besluitvorming ter voorbereiding op de grieppandemie, zoals de aanschaf van vaccins voor de gehele bevolking.

Vraaggesprek te zien via nrc.nl/webinterview

Drie kleine steden houden rechtbank

Den Haag, 21 nov. - De steden Zutphen, Alkmaar en Roermond behouden een eigen rechtbank. Dat blijkt uit een overzicht van vestigingsplaatsen voor rechtbanken, waarover het kabinet het gisteren eens is geworden. Minister Hirsch Ballin (Justitie, CDA) stelde eerder dit jaar nog voor om de zelfstandige rechtbanken in de drie steden te veranderen in zittingslocaties. De Raad voor de Rechtspraak was het daarmee niet eens. De minister heeft nu besloten om de drie zelfstandige rechtbanken te behouden uit het oogpunt van „continuïteit en bereikbaarheid”. (ANP)

Sprookjestheater Efteling krijgt prijs

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 21 nov. - Attractiepark De Efteling heeft voor het Sprookjesboom Theater een internationale prijs voor het beste speelgoed gekregen van de brancheorganisatie voor de internationale entertainmentindustrie IAAPA. Het gaat om een pluchen speelgoedtheater en vijf vingerpoppetjes. Onlangs begon het Commissariaat voor de Media een onderzoek naar de tv-serie Sprookjesboom van de TROS. De mediawaakhond onderzoekt of omroep de kinderserie heimelijk heeft laten sponsoren door de Efteling.

Patiënt betaalt voor weigeren arts

Rotterdam, 21 nov. - Patiënten die op het laatste moment de behandeling door een dienstdoend arts weigeren, moeten zelf de extra kosten betalen. Maar als een patiënt op tijd aangeeft bijvoorbeeld alleen een vrouwelijke arts te willen, moet dat mogelijk zijn. Dat heeft minister Klink (Volksgezondheid, CDA) gisteren laten weten. De PVV had vragen gesteld over een moslima die zich bij haar bevalling niet wilde laten bijstaan door een mannelijke arts. (ANP)

OM eist 25 jaar in zaak-Robiënna

Rotterdam, 21 nov. - Het Openbaar Ministerie heeft gisteren voor de Amsterdamse rechtbank 25 jaar cel geëist tegen de man die 28 mei de 12-jarige Robiënna zou hebben vermoord. Shelwin R. (49) zou ook schuldig zijn aan poging tot moord op de moeder van het meisje. De verdachte was de ex-vriend van de vrouw. Volgens het OM heeft de man Robiënna in de etagewoning van haar moeder in Amsterdam met een stanleymes de hals doorgesneden. (ANP)