Invloed weekmakers op spel jongetjes

Wetenschapspagina 17-11-09

Op de Wetenschapspagina wordt een studie beschreven waarin een relatie wordt gevonden tussen een hoge concentratie weekmakers in de urine van zwangere vrouwen en het gedrag van het kind geboren uit deze zwangerschap. De titel van het artikel ‘Weekmakers van invloed op spel jongetjes’ suggereert een causaal verband: de aanwezigheid van de weekmakers tijdens de zwangerschap beïnvloedt het gedrag van het kind. Deze kop is suggestief. Een correlationele studie kan nooit een uitspraak doen over een causaal verband. Hiervoor is een goed gecontroleerde experimentele studie nodig waarin een experimentele groep wordt vergeleken met een controlegroep. Het hoeft helemaal niet zo te zijn dat weekmakers de veroorzaker zijn van het minder mannelijke gedrag. Er zijn genoeg andere variabelen te verzinnen die deze correlatie veroorzaken. Aangezien weekmakers veel in cosmetica zitten, kan het zo zijn dat kinderen met een moeder die veel cosmetica gebruikt zich minder mannelijk gaan gedragen. Een onzinnige redenering natuurlijk, maar deze conclusie is net zo invalide als de conclusie die de kop van dit artikel suggereert.Stefan van der Stigchel univ. doc. Neuropsychologie, Utrecht