Giftig behang beschermt samen met klamboe goed tegen malariamug

The Anopheles Gambiae mosquito, pictured here in this undated photo, is the most common mosquito species in Africa and the primary Malaria-causing vector in humans. A malaria treatment considered the most effective weapon against drug-resistant strains of the lethal disease may be losing potency in Asia, doctors say. Source: Eurek Alert/Via Bloomberg News. Via Bloomberg News

Behang dat met insecticide is geïmpregneerd, is een effectief wapen tegen de malariamug Anopheles gambiae. Met een geïmpregneerde klamboe is het besmettingsrisico al te halveren. De kans op muggensteken tijdens de slaap neemt af tot nul als de wand van een hut ook nog wordt bekleed met geïmpregneerd behang van vezels waarvan ook rijstzakken worden gemaakt. (Malaria Journal, 20 oktober).

Volgens Armel Djenontin en collega-onderzoekers van het Entomologisch Onderzoeksinstituut CREC en van het Instituut voor Ontwikkelingsonderzoek in Cotonou, Benin, blijven geïmpregneerde rijstzakken tot een keer of tien wassen dodelijk voor muggen. Zonder wassen duurt dat twee jaar.

Geïmpregneerde klamboes weten het besmettingsrisico al te halveren, maar ze hangen niet altijd goed dicht en mensen kunnen er in hun slaap tegenaan rollen zodat de muggen er doorheen kunnen prikken. Een aanvullende maatregel is daarom gewenst.

Een gifspuit werkt te kort, is ongezond voor de mens en maakt muggen resistent. De onderzoekers lieten vrijwilligers overnachten in hutten in Zuid-Benin en testten diverse methoden tegen muggen. Wie onder een geïmpregneerd muskietennet bij geïmpregneerd behang sliep, kreeg geen prik en alle muggen die op de wand neerstreken, bleven rustig zitten tot ze stierven. Gifbehang op alleen het bovenste deel van de wand bleek nog altijd 80 procent van de muggen te doden.

Veel muggen wachten tegen de wand zittend af tot de tijd rijp is om toe te slaan. Omdat er ook muggen zijn die, als ze ’s nachts binnendringen, linea recta op de slapende bloeddonor afvliegen, blijven klamboes nodig. Om het risico op resistente muggen te minimaliseren, adviseren de onderzoekers een combinatie van carbamaten en pyrethroïden. Klamboes zijn vaak bewerkt met pyrethroïden. Combineer dat met een behang van carbamaten en geen mug komt erdoor.

Malaria is één van de dodelijkste ziekten in de tropen. In Afrika overlijden er relatief veel zuigelingen aan.

Koos Dijksterhuis

    • Koos Dijksterhuis