GGD denkt dat het zal lukken om zonder stress te prikken

Enorme sporthallen vol huilende kinderen en gestresste ouders die in eindeloos lange rijen wachten op een prik. Zal de landelijke vaccinatie tegen de Mexicaanse griep die maandag begint zo’n triest beeld opleveren, of loopt de prikactie van de GGD gesmeerd?

Kleine problemen zijn al gemeld. Mensen uit Apeldoorn ontvingen afgelopen week een oproep om hun prik in de regio Rotterdam-Rijnmond te halen. En het Amsterdamse openbaarvervoerbedrijf GVB heeft ouders opgeroepen geen kinderwagen mee te nemen in bus of tram.

Het is de grootste actie van de GGD ooit die in zo’n korte tijd moest worden voorbereid. Op 9 november kondigde minister Klink (Volksgezondheid, CDA) aan het advies van de Gezondheidsraad over te nemen om naast de standaard risicogroepen ook kinderen vanaf 6 maanden tot en met vier jaar te laten vaccineren, net als de ouders, broertjes en zusjes van baby’s van nul tot zes maanden. Afgelopen week zijn de uitnodigingen verstuurd en vanaf volgende week, twee weken na de bekendmaking van Klink, hebben de GGD’s bijna 250 locaties geregeld om de 830.000 uitgenodigde kinderen en 180.000 huisgenoten te prikken. Half december krijgt dezelfde groep een oproep voor een tweede prik.

De prikactie is het grootst in Amsterdam. 64.000 mensen hebben daar een oproep gekregen om maandag of dinsdag in de RAI een spuit te halen. Er worden per dag zo’n 60.000 mensen verwacht, inclusief begeleiders. De mensen worden door ‘stroombegeleiders’ naar ‘priklijnen’ begeleid, waar per lijn acht ‘priktafels’ klaar staan. Er is ook entertainment: muzikanten zullen langs de rijen wachtenden muziek maken en liedjes zingen. In andere steden wordt ook in grote hallen geprikt.

Zorgpersoneel mag ook worden ingeënt, maar het animo is vooralsnog niet groot. Het Astma Fonds wil dat zorgpersoneel zich laat inenten, liet het fonds gisteren weten. Mensen die in de zorg werken en zich niet laten vaccineren, vormen volgens het Astma Fonds een onacceptabel risico voor longpatiënten.