film

scene uit de film The Usual Suspects (1995) FOTO: MGM MGM Pictures

Ice Age (Chris Wedge & Carlos Saldanha, 2002, VS). Alleraardigste, licht anarchistische computeranimatiefilm speelt aan het begin van de ijstijd. Een mammoet, een sabeltandtijger en een luiaard proberen een mensenbaby naar zijn rechtmatige ouders terug te brengen. RTL5, 20.30-22.00u.

Bowling for Columbine (Michael Moore, 2002, Canada/VS/Duitsland). Essayistisch onderzoek van guerrillacineast Moore naar de Amerikaanse liefde voor vuurwapens werd een internationaal kassucces, won een Oscar en was ook nog eens de openingsfilm van het IDFA. Hoe komt het dat Amerikanen zich steeds onveiliger voelen en zich daar massaal tegen wapenen? En hoe komt het dat ze al doende vele duizenden doden maken? Moore verkent meer antwoorden dan hij bevestigd krijgt, maar na afloop heeft de kijker verbluffende dingen gehoord en gezien en meer gelachen dan het onderwerp doet verwachten.Ned.2, 22.45-0.45u.