Eerste Kamer geheim voorgelicht over EPD

De Eerste Kamer laat zich op 9 december door deskundigen voorlichten over het Elektronisch Patiëntendossier. Het blijkt te gaan over ‘een besloten expertmeeting’. Waarom zou dat besloten zijn? Expertmeetings zijn er genoeg, waarschijnlijk te veel. Het gretig leunen op deskundigen kan voortkomen uit een scherp inzicht in eigen beperkingen. Maar het is natuurlijk ook een

De Eerste Kamer laat zich op 9 december door deskundigen voorlichten over het Elektronisch Patiëntendossier. Het blijkt te gaan over ‘een besloten expertmeeting’. Waarom zou dat besloten zijn?

Expertmeetings zijn er genoeg, waarschijnlijk te veel. Het gretig leunen op deskundigen kan voortkomen uit een scherp inzicht in eigen beperkingen. Maar het is natuurlijk ook een heerlijk fase in het vaaghouden van verantwoordelijkheden.

Zouden er zo veel deskundigen zijn die hun kennis alleen achter gesloten deuren willen delen? Zouden er Eerste Kamerleden zijn die vrezen dat de overweldigende hoeveelheid vragen, twijfel en onzekerheid die deskundigen zullen opstapelen het project definitief zou torpederen?

Joep Schrijvers ging op onderzoek uit en kreeg de beslotenheid bevestigd, maar het waarom.. Hij geeft ook het Rathenau instituut er van langs dat de bijeenkomst voor de Senaat organiseert: dat zou hebben moeten zeggen dat beslotenheid geen goed idee is.

Het voelt niet goed. Uit de tijd. Net zoals Boekestijn met terugwerkende kracht de winnaar van zijn verklapte bezoek aan de koningin is geworden.

    • Marc Chavannes