Een pluchen hart

Waar: Dieren – Rheden. Variatie op route uit: Veluwe Zwerfpad (LAW streekpad 16).

Afstand: 15 km

Op de parkeerplaats voor De Spar in Dierens suburbia klettert de regen op de klinkers bij gebrek aan auto’s, want die mijden het hier. Te troosteloos, vermoed ik (en te zondag). „Kopen bij De Spar is sparen bij de koop” mompelen man en ik in koor om de moed erin te houden. We trekken regenbroeken aan en gaan op zoek naar het startpunt van de wandeling.

Zodra we een wildrooster gepasseerd zijn, is de regen niet meer dat brok treurigheid in een aftandse kamerjas. Hij ontpopt zich als de versierder van het Hupkesbos. Want zo heet het hier om te beginnen (erachter heet het de Middachter bossen). Alles oogt uitbundig en diep blozend, met stralende versies van koperkleurig blad, aan takken en in glanzende moddersporen. De regen plokt luid op alles wat hem opvangt. Hij neemt af, druppelt na. De schemer houdt aan, zacht als licht vanonder een lampenkap van vergeelde zijde. O jee, daar ligt een pluchen hart, met ogen en armen en beentjes. Het blijft lachen, het heeft gelijk.

Op een dertiensprong, waar de lanen rondom wegschieten als het licht van een vuurtoren, kiezen we voor een laan die het open land in loopt. Ik wil even geen bos, ik wil uitzicht. Ik laat me bedienen door golvend grasland. De trein die beneden voorbij glijdt maakt het af.

Terug op de route volgen we weer allerlei brede eiken- en beukenlanen door de verschillende bospercelen. Sparren rekken zich uit, zwaarlijvige conifeerachtigen zwabberen met vriendelijke stompe naaldjes. Spichtige lariksen pronken met geeldonzen naaldjes als voortijdige kerstversiering in hun takken en in hun toppen.

We worden ingehaald. Hé! Dat is collega Menno, met zijn meisje. Deze toevallige ontmoeting is een tweevoudig wonderbewijs. De kans dat de wandelingen van bekenden elkaar snijden is miniem. En het is ook een mirakel dat een collega buiten het werk om bestaat.

Inmiddels is de grond strijkdroog geworden. We dalen af naar een heidevallei. De hemel is van oud papier, met een scheur voor bundels zonlicht. Deze heide is het snoepje van de week.

Informatie, routekaartje, gps-punten en foto’s via www.nrc.nl/weekblad

    • Joyce Roodnat