Doe de test en leef eindeloos

A

Het verlangen naar onsterfelijkheid is diepgeworteld in de mens. Volgens sommige psychologen is het de reden dat de menselijke cultuur überhaupt bestaat. De mens is het enige dier dat zich van zijn eigen sterfelijkheid bewust is en streeft er dus voortdurend naar deel uit te maken van iets wat na de eigen dood blijft bestaan. Daarom maken we kunst en bedrijven we wetenschap: dat levert symbolische onsterfelijkheid op.

Maar wacht eens even, waarom zouden we genoegen nemen met symbolische onsterfelijkheid als het ook letterlijk kan? Er zijn verschillende manieren die mensen in de loop der tijd hebben bedacht om eeuwig te blijven leven. Doe de test en ontdek welke. (Aan de uitslag kunnen geen rechten worden ontleend.)

A Ga snel naar Florida en drink van de bron van de eeuwige jeugd, zoals een groep oudjes doet in het verhaal Dr. Heidegger’s Experiment van Nathaniel Hawthorne. Dr. Heidegger zelf gaat niet mee, want hij ziet: die oudjes hebben weer de dwaasheid van de jeugd.

B Sluit uw hersenen aan op internet en word onderdeel van één groot, onsterfelijk brein: de Borg. Altijd online! Het nadeel is: geen privacy meer en geen eigen identiteit. Maar was dat laatste begrip niet altijd al een illusie?

C Eet gezond, maar weinig: net genoeg om in leven te blijven. Dat rekt het leven van diverse diersoorten, van bakkersgist tot aapjes. Ban alle koolhydraten uit uw dieet – zo worden rondwormen oud. Drink elke dag een glas rode wijn, daar zit resveratrol in en dat helpt onder meer fruitvliegen aan een lang leven. En wacht wat de wetenschap nog meer bedenkt.

D Zet de inhoud van uw brein over naar een computer; die kan niet dood. Wel stuk, maar dan kan de inhoud ervan weer over naar een nieuwer modelletje. Let op: firewall en virusscan aan! Het is het behoud van uw identiteit.

E Laat na uw dood alleen uw hoofd invriezen en dat weer ontdooien tegen de tijd dat de wetenschap er (met ‘nanotechnologie’ uiteraard) een jong nieuw lichaam bij kan maken.

F Wacht tot we ouderdom kunnen genezen, en daarmee alle ouderdomsziekten (waaronder kanker). Lang duurt dat misschien niet meer. Volgens de omstreden Britse wetenschapper Aubrey de Grey is de eerste mens die de duizend jaar haalt, nu al in leven.

G Laat na uw dood het weefselvocht in uw lichaam vervangen door rubber. Dankzij plastinatie, bedacht door Gunther von Hagens, kunt u een tweede leven leiden als nogal griezelig, maar wel heel educatief en eeuwig houdbaar object.

H Sluit een cryonicscontract af: laat uw lichaam na uw dood invriezen en weer ontdooien tegen de tijd dat de wetenschap datgene waaraan u bent overleden, kan genezen en/of repareren. In Amerika wonen helpt.

I Zoek de Steen der Wijzen, een materiaalsoort die zo zuiver is dat hij niet alleen mensen onsterfelijk maakt, maar ook gewone metalen in goud verandert. Ironie: wie de Steen der Wijzen maakt, in een alchemistisch experiment, wordt ook zuiver van ziel en hecht niet meer aan goud.

J Ga na uw dood naar de hel. Er zijn er verschillende: van mistig en saai tot orgiën van straffen. Die van Woody Allen is, als het toch moet, de leukste: zoek op YouTube op ‘deconstructing harry lift scene’, voor deze warenhuisachtige, Dante parodiërende hel. „Vijfde verdieping: dieven in de metro, agressieve bedelaars en boekrecensenten; zesde verdieping: rechts-extremisten, seriemoordenaars, advocaten die op tv verschijnen” – etcetera.

K Ga na uw dood naar de hemel. Lekker rustig, want er is bijna niemand – de hel, dat zijn de anderen, schreef Sartre immers al. En er is bijna niets. Want de hemel is in feite de totale afwezigheid van elke vorm van lijden. (Zo, dat prikkelt vast enorm de fantasie, nu kan iedereen zich er wel wat bij voorstellen.)

L Ga na uw dood naar de Elyseïsche Velden, het paradijs van de oude Grieken. Daar kwamen niet de gewone stervelingen terecht, maar de helden. Beetje jagen, beetje worstelen. Een hiernamaals voor de elite.

M Ga na uw dood naar het Paradise by the Dashboard Light. U weet wel, van de hit van Meat Loaf, waarin een jongen voor het laatst in zijn leven gelukkig is op het moment dat hij het voor het eerst met zijn vriendinnetje mag doen, in de auto. Je ziet er altijd wat oudere mannen op dansen, op feestjes.

N Reïncarneer: laat uw geest na uw dood weer in een nieuw, liefst menselijk lichaam wonen.

O Neem na uw dood de gedaante van uw favoriete vogel aan en bezoek zo uw dierbaren. Bijna iedereen kent wel iemand die iemand kent die vlak na het overlijden van zijn/haar partner ineens elke dag dezelfde vogel tegenkwam. Vaak een roodborstje. En in Noorwegen gaat het verhaal dat mensen die op zee zijn omgekomen, eeuwig voortleven op het paradijselijke eiland Utrøst. Ze kunnen nog wel terug naar de mensenwereld, maar alleen als aalscholver.

P Blijf na uw dood voortleven als geest – voortzweven dus eigenlijk.

Q Ga na uw dood naar het aards paradijs, de tuin van Eden. Altijd mooi weer en iedereen spreekt er Vlaams. Althans, volgens de 16de-eeuwse humanist Johannes Goropius Becanus, die beargumenteerde dat het Vlaams de oertaal moet zijn geweest. Daarom is dat taaltje dus zo onweerstaanbaar.

Deze week verscheen van NRC-redacteur Ellen de Bruin het boek Onsterfelijkheid voor beginners. €14,95, ook te bestellen via nrclux.nl

    • Ellen de Bruin