Cel dode jurist Rusland vol water

Kou, vocht, honger, op elkaar gepropt zitten. Het zijn enkele observaties van Sergej Magnitski, de 37-jarige jurist van de Hermitage Capital Group, die maandag in een Moskouse gevangenis onder onopgehelderde omstandigheden overleed. Hij noteerde ze in een dagboek dat gisteren door de krant Novaja Gazeta is gepubliceerd.

Hermitage Capital Group, de investeringsmaatschappij van de Amerikaan Browder, is met de Russische staat in een rechtszaak verwikkeld over vermeende belastingontduiking. Die zaak werd in gang gezet nadat Browder hoge Russische ambtenaren beschuldigde van verduistering van 150 miljoen euro.

In zijn dagboek vertelt Magnitski over een cel vol afvalwater. „We konden ons alleen als apen verplaatsen, door van bed op bed te springen.” In weer een andere cel ontbrak het raam. „We beklaagden ons erover dat we als gevolg daarvan verkouden waren geworden”, schrijft hij. „Na tien dagen werden de ramen erin gezet, maar ze waren van enkel glas. Als het koud zou worden, zouden ze ons niet kunnen beschermen.”

Een andere cel, waar verdachten werden verzameld alvorens naar de rechtbank te worden vervoerd, mat maar zo’n twintig vierkante meter, zonder raam of ventilatie. Er werden soms wel zeventig gevangenen opgesloten.