Bij de voorplaat

Zie hier tandplaatjes van conodonten, op een speldenknop. Driehonderd miljoen jaar lang wemelde het in de oceanen van deze wormachtige gewervelden. Ruim 200 miljoen jaar geleden stierven ze om onduidelijke redenen uit. Conodonten zijn geschikt als gidsfossiel. Dat betekent dat geologen kunnen bepalen in welk geologisch tijdvak een gesteente is gevormd als ze tandjes van een specifiek type kunnen thuisbrengen. Bij welk beest al die losse tandjes eigenlijk hoorden, bleef een mysterie totdat paleontoloog Euan Clarkson in 1983 in een museum in Edinburgh een wormvormige afdruk ontdekte met deze tandjes voorin zijn mond. Het waren wormen! Intussen zijn veel meer goed geconserveerde conodonten gevonden – verwarrend genoeg wordt de term gebruikt voor de beesten én hun tanden. De tanden op deze speldenknop komen uit een afzetting in Canada. Peter von Bitter van het Royal Ontario Museum publiceert er deze maand over in het wetenschappelijk tijdschrift Paleontology. [MvN]