Bankaandeelhouders roeren zich

Aandeelhouders van banken lijken zich eindelijk hard te willen maken voor een groter stuk van de taart. Tot op heden hebben ze vooral hun schouders opgehaald over het buitensporige deel van de inkomsten die financiële firma’s hun bankiers toekennen. Maar nu zijn aandeelhouders van Goldman Sachs in het geweer gekomen voor lagere bonussen en meer winstbehoud, in een poging de beurskoers omhoog te krijgen.

Er kan weinig worden aangevoerd ter rechtvaardiging van het gegeven dat zakenbankiers worden beloond als filmsterren en topsporters. Maar de aandeelhouders hebben altijd ingestemd met de stelling dat het zeer aanvaardbaar is dat bankwerknemers de helft van de inkomsten van hun werkgever naar zich toetrekken.

Toch is Goldman nu wellicht niet helemaal het ideale doelwit voor mopperende beleggers. Zijn ‘bonuspool’ mag dan waarschijnlijk de grootste zijn, de uitkeringen zijn dat procentueel zeker niet. Bovendien zijn de aandeelhouders van Goldman aardig aan hun trekken gekomen. Inclusief dividenduitkeringen hebben ze hun inleg het afgelopen decennium zien vertweevoudigen. Goldman heeft zijn concurrenten eveneens overtroffen op het gebied van het aandelenrendement.

Maar de Goldman-werknemers lijken dit jaar meer te gaan profiteren dan de aandeelhouders. De bank, die de salarissen vorig jaar gemiddeld scherper omlaag heeft gebracht dan haar branchegenoten, ligt op schema om de recordbonusuitkeringen van 2007 te evenaren. De winst per aandeel zal naar verwachting echter 20 procent lager liggen dan twee jaar geleden, als gevolg van de aandelenuitgifte die nodig was om het kernkapitaal te verstevigen.

Deze vertekening doet zich niet alleen bij Goldman voor, maar in de hele sector. Maar het is wel zinvol als het alfamannetje van de zakenbanken zich ontpopt als een trendsetter. Minder betalen en meer geld binnenboord houden zal niet alleen de winst per aandeel en de beurskoers ten goede komen, maar ook de andere maatstaven, waarvan Goldman graag ziet dat beleggers zich daar voortaan op richten, zoals het aandelenrendement. De toezichthouders zullen dit jaar misschien nog niet akkoord gaan met een speciaal dividend, maar de vastgehouden winst kan ook op een later tijdstip aan de aandeelhouders worden uitgekeerd.

Politici, toezichthouders en belastingbetalers zijn in een populistische reactie op de financiële crisis met het bonusbeleid gaan schermen. Maar ook de aandeelhouders van banken kunnen een legitieme claim laten gelden. Het is hoog tijd dat ze niet slechts aan het debat gaan deelnemen, maar er ook leiding aan gaan geven.

Jeffrey Goldfarb

    • Jeffrey Goldfarb