200 duels verdacht vanwege gokken

In een omvangrijk gokschandaal dat in de internationale voetbalwereld is opgedoken, staan ongeveer tweehonderd wedstrijden in Europa onder verdenking van fraude en manipulatie. Dat hebben het Openbaar Ministerie van Bochum en de Duitse politie bekendgemaakt naar aanleiding van een onderzoek naar gokcriminaliteit.

Volgens het OM zijn negen Europese landen bij de malversaties betrokken. Nederland hoort daar niet bij. Het gaat om Duitsland, België, Zwitserland, Kroatië, Slovenië, Turkije, Hongarije, Bosnië en Oostenrijk. In Duitsland, België en Zwitserland betreft het geen duels uit de hoogste divisie van het betaalde voetbal. In de andere zes landen is dat wel het geval.

Tot de verdachte duels behoren ook drie wedstrijden uit de Champions League en twaalf uit de Europa League. Een EK-kwalificatiewedstrijd onder 21 jaar staat eveneens onder verdenking.

Het OM in Bochum wilde in het belang van het onderzoek nog geen namen en andere concrete informatie vrijgeven. In Duitsland zijn 32 duels verdacht, waarvan vier uit de Tweede Bundesliga.

In het totale schandaal zijn ongeveer 200 personen betrokken. De politie heeft inmiddels vijftien arrestaties verricht en vijftig gebouwen en kantoren doorzocht. Dat is gebeurd in Duitsland, Oostenrijk, Groot-Brittannië en Zwitserland. De Duitse politie heeft onder anderen Ante Sapina gearresteerd, een oude bekende als het om gokpraktijken gaat. Hij was betrokken bij het omkoopschandaal rond arbiter Robert Hoyzer.

Infiltranten zouden spelers, trainers, scheidsrechters en andere officials steekpenningen hebben betaald om de uitslag van wedstrijden te beïnvloeden. De gokmaffia zou bij wedkantoren in Europa en Azië grote bedragen hebben gezet op omgekochte duels. Daarmee zouden vele miljoenen euro's zijn gemoeid. (ANP)