13,5 jaar cel voor leider complot Miami

De leider van een terreurcomplot uit Miami is gisteren veroordeeld tot 13,5 jaar gevangenisstraf voor het plannen van een aanslag, enkele jaren geleden, op de Sears Tower in Chicago.

Het vonnis tegen de man, Narseal Batiste (35), werd gisteren uitgesproken door de federale rechter in Miami. Deze gaf eerder deze week vier medeverdachten van Batiste een gevangenisstraf variërend van vijf tot acht jaar. Daarmee kregen de vier een lagere straf dan eerder tegen hen was uitgesproken.

De ontmaskering van de groep zorgde in 2006 voor grote ophef in de Verenigde Staten. Volgens de toenmalige Amerikaanse minister van Justitie, Alberto Gonzales, was het complot van Batiste uit op een binnenlandse terreuroorlog in de VS.

Doel was onder meer een aanslag op de Sears Tower (inmiddels Willis Tower) in Chicago, een van de hoogste gebouwen ter wereld. Vicepresident Dick Cheney sprak destijds van een „zeer reëel gevaar”.

De zaak gold aanvankelijk als een succes van de Amerikaanse autoriteiten in hun strijd tegen terreur en hun pogingen om terreurcellen in eigen land te ontmantelen. Allengs ontstond twijfel of de groep van Batiste daadwerkelijk van plan was geweest aanslagen te plegen. De groep zou niet over de middelen hebben beschikt om dergelijke grote terreurdaden te plegen en zou erin zijn geluisd door de FBI, in het kader van Bush’ strijd tegen de terreur.

Batiste, zoon van een predikantenechtpaar uit Chicago, leidde vanuit een opslagloods een sekte met christelijke en islamitische wortels, de Seas of David.

De jury achtte in mei van dit jaar bewezen dat de groep met de voorbereiding van een aanslag was bezig geweest. Als bewijs dienden opnames van een FBI-informant die zich voordeed als lid van Al-Qaeda. Volgens de informant was Batiste bezig om medestanders te werven voor een „grondoorlog” waarmee „alle duivels” gedood zouden worden, zoals hij op tapes zegt. De mannen houden vol dat ze onschuldig zijn. Pas na een derde proces werden zij veroordeeld. Een zesde verdachte werd vrijgesproken. (Reuters, AP)