Wetenschap kort

Te veel foliumzuur vergroot de kans op krijgen van kanker

Door een onzer redacteuren

rotterdam. Mensen die dagelijks 0,8 milligram foliumzuur slikken (viermaal meer dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid), hebben 21 procent meer kans om kanker te krijgen en 38 procent meer kans om aan kanker te overlijden. Dat meldden Noorse onderzoekers woensdag in het Journal of the American Medical Association. Zij ontdekten dit bij toeval tijdens een onderzoek bij 7.000 hartpatiënten naar een mogelijk effect van foliumzuur op hart- en vaatziekten – dat ze overigens niet vonden. In sommige landen, zoals de VS, wordt foliumzuur toegevoegd aan bepaalde voedingsmiddelen omdat het de kans op een open ruggetje bij ongeboren kinderen vermindert. In de VS is sindsdien het aantal open ruggetjes met 80 procent gedaald. In Nederland is toevoeging van foliumzuur aan voedingsmiddelen vooralsnog niet verplicht.

Vogels en zoogdieren het best beschermd

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. Leuke dieren als vogels en zoogdieren maken de meeste kans op bescherming, lelijke dieren als insecten en andere ongewervelden het minst. Dat concludeert bioloog Edo Knegtering in zijn proefschrift. Hij promoveert volgende week vrijdag aan de Rijksuniversiteit Groningen. „Je kunt maar beter geen klein, lelijk, ongewerveld dier zijn”, aldus Knegtering. Hij bestudeerde soortspecifieke wetgeving tussen 1857 en 1995 en legde vertegenwoordigers van ANWB, Natuurmonumenten en LTO-Nederland beschermingsmaatregelen voor zestien verschillende diersoorten voor. Vogels worden het meest gewaardeerd. De nachtegaal was de eerste diersoort in Nederland die werd beschermd. De meeste kans op sympathie hebben grotere, niet schadelijke vogels, zoals de lepelaar. De bescherming van zoogdieren kwam pas in 1973 op gang. Dit komt onder andere doordat vogels kunnen vliegen, zichtbaar en hoorbaar zijn en „esthetisch worden gewaardeerd”, aldus Knegtering. Er staan zo’n vierduizend soorten op Nederlandse rode lijsten. Slechts een deel daarvan wordt wettelijk beschermd. Zeldzaamheid alleen is volgens Knegterings onderzoek niet genoeg. Zo waren er in de onderzochte wetgeving maar weinig beschermde insecten te vinden. Andere ongewervelden als wormen en spinnen kwamen helemaal niet aan bod.

Eentonige vogelkers rukt op in duinen

Door een onzer redacteuren

rotterdam. De Amerikaanse vogelkers rukt op in de Nederlandse duinen. Dat meldt het botanisch onderzoekscentrum FLORON. De struik, die van nature niet in Nederland voorkomt, verdringt inheemse soorten als meidoorn en duindoorn. Hij vormt een eentonig, bosachtig struikgewas waar weinig andere planten en dieren voorkomen. In 2008 bedekte de vogelkers een dertiende deel van de Amsterdamse waterleidingduinen; slechts een kwart van het duingebied was helemaal vrij van de struik. In het gebied worden de struiken sinds 2006 gerooid. Runderen en schapen grazen de jonge plantjes weg. Duingraslanden en de bijbehorende vlinders en paddestoelen blijken daarvan te profiteren.