VVD wint fors in Venlo bij afwezigheid van PVV

Bij de vervroegde gemeenteraadsverkiezingen in zes nieuwe fusiegemeenten afgelopen woensdag heeft de VVD het meest geprofiteerd van de afwezigheid van de PVV. In Venlo, de thuishaven van PVV-leider Geert Wilders, behaalde de VVD ruim 28 procent van de stemmen.

Bij de Europese verkiezingen, in juni dit jaar, kreeg de PVV in Venlo nog 31 procent van de stemmen. De VVD kreeg toen 9 procent. Volgens opiniepeilingen zou de PVV bij deelname in de Limburgse gemeente nu eenderde van de Venlose stemmen hebben gekregen. De VVD erkent dat de afwezigheid van Wilders’ partij de liberalen zetels heeft opgeleverd in Venlo, maar schrijft de winst ook toe aan de stijgende lijn van de partij sinds Prinsjesdag.

De PVV was woensdag afwezig in alle zes gemeenten waar vervroegde verkiezingen werden gehouden vanwege gemeentelijk herindeling. De partij van Wilders doet in maart 2010 wel mee in Den Haag en Almere.

Trots op Nederland (TON) van Rita Verdonk haalde in het Zuid-Hollandse Zuidplas twee raadszetels. De VVD werd daar de grootste partij. TON deed elders niet mee aan de vervroegde gemeenteraadsverkiezingen.

Het CDA is in drie van de zes fusiegemeenten de grootste partij geworden. De VVD heeft in twee gemeenten gewonnen, terwijl de PvdA alleen in de nieuwe Groningse fusiegemeente Oldambt de grootste partij is geworden.

De opkomst bij de vervroegde verkiezingen viel ruim 10 procentpunt lager uit dan bij de (landelijke) gemeenteraadsverkiezingen in 2006. Het percentage stemmers schommelde in de zes fusiegemeenten (per 1 januari 2010) tussen de 42 en 51 procent.

Commentaar: pagina 19