Voorkeur Radio, televisie en internet

actualiteiten

EénVandaag. Met minister van Buitenlandse Zaken Verhagen in Kabul bij de beëdiging van president Karzai. Ned.1, 18.15-18.40u.

Nova. Aandacht voor het voorstel van DNB-president Wellink om de aansprakelijkheid van De Nederlandsche Bank voor haar beleid te verminderen. Verder reportages over de Franse onderzoeksrechter Patrick Keil die de wielerploeg Festina in de Tour van ’98 wegens doping aanpakte, en de griepvaccinaties voor zorgverleners.Ned.2, 22.15-22.47u.

praatprogramma

De wereld draait door. Adelheid Roosen komt praten over de documentaire die ze maakte over haar dementerende moeder en Sabrina Starke zingt een flard van haar nieuwe single. Tafelheer is Marc-Marie Huijbregts.Ned.3, 19.30-21.20u.

Pauw & Witteman. Ilse en Femke van Velzen vertellen over ‘Weapon of War’, een documentaire over verkrachting als wapen in de burgeroorlog van Congo. En aandacht voor de benoemingen in Brussel.Ned.1, 23.00-23.55u.

documentaire

De onrendabelen. Een groeiende groep mensen in Nederland kan niet voldoen aan de steeds strengere eisen die in de prestatiemaatschappij worden gesteld. Door de wieg waarin ze geboren zijn of door een tekort aan intellectuele bagage of andere vaardigheden, leven zij aan de rand van de samenleving. Documentaire van Hans Heijnen en Marcel van Dam. Ned.2, 21.10-22.00u.

Holland Doc: Meisjes met dienstplicht. Israël is het enige land in de wereld waar ook meisjes op hun achttiende jaar worden opgeroepen voor verplichte militaire dienst. Een aantal jonge vrouwen, onder wie de filmmaakster zelf, vertelt voor het eerst over hun ervaringen tijdens twee jaar in het Israëlische leger. „Ik was blond en in onze unit kregen blondjes respect.” Ned.2, 22.55-0.00u.

Up Close: Bloodsucking cinema. Documentaire van Barry Gray over de fascinatie voor vampiers. Het begon allemaal met de onsterfelijke, bloeddorstige graaf Dracula, onvergetelijk gespeeld door acteur Béla Lugosi. Sindsdien is de honger naar vampierfilms bij het bioscooppubliek niet meer te stillen, sterker nog, die lijkt de laatste jaren juist weer toe te nemen. Ned.3, 23.15-0.15u.

We are together. Documentaire uit 2006 van Paul Taylor over de twaalfjarige Slindile en haar vrienden in het koor van een weeshuis. Met behulp van de popster Zwai Bala nemen ze in Durban een promotie-cd op en uiteindelijk geven ze een concert in New York, met onder meer Alicia Keys en Paul Simon. Ned.2, 0.00-1.20u.

informatief

Metropolis TV: Reisverleiders. Reportages over monstertoerisme in de VS, religieus toerisme in Israël en armoedetoerisme in Indonesië. Ned.3, 0.15-0.45u.

amusement

Children in Need. Groots opgezette liefdadigheids/amusementsshow met veel beroemde Britten en artiesten als Annie Lennox en Harry Connick jr. Presentatie Terry Wogan. BBC 1, 20.00-23.00u., vervolg 23.35-03.00u.

Comedy Special: Bert Gabriëls. Gestorven onzin is de eerste show van Bert Gabriëls. Hij trok er enkele jaren mee door Vlaanderen en Nederland. Tot de hoogtepunten horen de hilarische passages over de cliniclown, God en Allah, Antwerps racisme en Brussels bestuur. Canvas, 21.20-22.25u.

muziek

Them Crooked Vultures live at Reading 2009. Concertregistratie van de groep met de zanger/gitarist van Queens of the Stone Age, de bassist/organist van Led Zeppelin en de drummer van de Foo Fighters. BBC 2, 1.50-2.30u.

radio

OBA live. Praatprogramma over kunst, cultuur, politiek en maatschappij. Hoofdgast is Rutger Claassen, politiek filosoof die zijn gedachten laat gaan over ethiek en economie. Speelt ethiek een rol in de economie? Maakt moraliteit deel uit van de markt? In hoeverre konden economen de laatste decennia zonder morele beperkingen hun gang gaan? Claassen werkt aan het Instituut voor Politieke Wetenschappen van de Universiteit van Leiden. Afgelopen woensdag hield hij de Socrateslezing. Schrijfster Nelleke Noordervliet praat over moraal en non-fictie. Actualiteiten worden besproken aan de ronde tafel met o.a. Theodoor Holman, historicus Chris van der Heijden, publicist Amanda Kluveld en auteur Joep Schrijvers. Radio 5, 19.02-21.00u.